c S

V Zagrebu množičen protest šolskih sindikatov

25.11.2019 14:55 Zagreb, 25. novembra (STA) - Na protestu, ki so ga na osrednjem trgu v Zagrebu organizirali hrvaški sindikati zaposlenih v izobraževanju, se je zbralo več kot 20.000 ljudi, ki so znova zahtevali zvišanje koeficientov zaposlenih v šolah za 6,11 odstotka. Protestni shod so organizirali med stavko, ki poteka že 31. dan. Danes naj bi nadaljevali pogajanja z vlado.

V Zagreb so s številnimi avtobusi organizirano prišli zaposleni v šolah iz vseh delov Hrvaške. Zagrebška policija doslej ni objavila uradnih ocen o številu protestnikov, po poročanju hrvaških medijev pa se jih je zbralo več kot 20.000.

Protestniki so se na Trgu bana Josipa Jelačića zbrali okrog poldneva ter izobesili številne napise, kot so Ni predaje, To ni stavka, to je reforma, Stavka za življenje, Ko ti vlada kaže jezik, ji ti kaži zobe, Andrej, poroči se z menoj, združila bova koeficiente v dobrem in slabem, Ne čakamo na tramvaj, All we want for x-mas is 6,11 in podobno.

Ob tem so ob spremljavi bobnov, trobil in piščalk vzklikali gesla Ne bomo obupali in Nadaljevali bomo.

Sindikalni voditelji so ponovili svojo glavno zahtevo po zvišanju koeficientov zahtevnosti delovnega mesta za 6,11 odstotka, s čimer bi uredili problem zaostajanja plač učiteljev za zaposlenimi v drugih javnih službah. Znova so poudarili, da ne gre samo za izboljšanje materialnega statusa, temveč tudi za dostojanstvo učiteljev.

Zavrnili so navedbe hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, da je stavka politično motivirana. Predsednik neodvisnega sindikata zaposlenih v srednjih šolah in eden od voditeljev stavke Branimir Mihalinec je z odra odgovoril Plenkoviću, naj se ne ukvarja s teorijami zarote, ker za stavko stojijo sindikati in hrvaški državljani, ki stavko podpirajo.

Stavka v hrvaških osnovnih in srednjih šolah poteka že 31. dan. V začetku je potekala kot krožna stavka, vsak dan v drugih županijah, od prejšnjega torka pa poteka stavka na območju celotne države. Med stavko je bilo doslej izgubljenih enajst delovnih dni, ki jih bo treba nadomestiti, kar lahko ogrozi tudi roke za državno maturo in vpise na univerze.

Plenković je danes potrdil, da so sindikate pozvali k nadaljevanju pogajanj, ki so se začela prejšnji petek. Izrazil je pričakovanje, da bodo danes dosegli dogovor, a ni želel razkriti pogajalskih izhodišč vlade, ki jih bo sindikatom pojasnil šef njegovega kabineta Zvonimir Frka-Petešić.

Iz sindikata javnih služb so že sporočili, da dogovora danes ne pričakujejo, ker vlada po njihovem mnenju ne bo dala resne ponudbe. Če bo dogovor vendarle dosežen, bodo ponudbo vlade najprej obravnavali na referendumu med članstvom sindikatov, tako da niti v najboljšem primeru nadaljevanja pouka ne bo pred četrtkom, je danes ocenil Mihalinec.

Sindikati vztrajajo pri svojih zahtevah kljub temu, da je vlada ponudila zvišanje osnovne plače v prihodnjem letu za 6,12 odstotka v treh delih (2+2+2 odstotka). V Banskih dvorih so napovedali tudi izdelavo analize in ureditev razmerij med koeficienti v javnih službah. Če tega ne bodo naredili v prvi polovici prihodnjega leta, so napovedali dva odstotka dodatka na plače učiteljem, kar pa sindikatov ni zadovoljilo.