c S

Pikalo na nacionalnem mladinskem posvetu o pomenu aktiviranja mladih

20.11.2019 20:04 Ljubljana, 20. novembra (STA) - Nacionalnega posveta mladinskega sektorja v organizaciji urada za mladino in Mladinskega sveta Slovenije se je v drugem delu udeležil tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo. V pogovoru z mladimi je izpostavil pomen aktiviranja mladih, da postanejo aktivni državljani. Podelili so tudi državna priznanja v mladinskem sektorju.

Udeleženci posveta so v pogovoru z ministrom za izobraževanje, znanost in šport Pikalom želeli izvedeti več o uvedbi državljanske vzgoje kot novega predmeta v srednjih šolah in vlogi mladinskega sektorja. Minister je pojasnil, da omenjeni predmet še ni oblikovan, da ga pripravljajo na zavodu za šolstvo in da "še nič ni odločeno".

Pikalo sicer mladinski sektor vidi kot integralni del formalnega in neformalnega tipa izobraževanja. Prepričan je, da mladinski sektor zelo veliko naredi na t.i. neformalnem delu izobraževanja in tu ima, kot je pojasnil, skupno vlogo z ministrstvom. "Bi pa radi, da je to izobraževanje sistematično, da se mladi aktivirajo in postanejo aktivni državljani," je poudaril.

Tea Jarc iz Sindikata Mladi plus pa je opozorila, da se v zadnjem času govori o zmanjšanju sredstev za mladinski sektor, zato so jo zanimale konkretne številke oz. koliko denarja je iz integralnega proračuna namenjeno mladinskemu sektorju, pa tudi ali se bo znižalo financiranje Mladinskega sveta Slovenije kot krovne mladinske organizacije.

Konkretnih ministrovih odgovorov na to niso dobili, je pa Pikalo povedal, da kljub rekordno velikem proračunu z njim ni nihče zadovoljen. Predsednik urada za mladino Tin Kampl pa je opomnil, da v predlaganem proračunu ohranjajo enako raven financiranja za mladinski sektor in ga ne znižujejo.

Na posvetu so podelili še državna priznanja za dosežke v mladinskem sektorju oziroma njegove popularizacije, prejmejo pa jih najzaslužnejši posamezniki, organizacije in projekti.

Letos so podelili tri priznanja za prispevek k uveljavljanju mladinskega sektorja. Priznanje za kakovostno in uspešno delo v daljšem obdobju so prejeli Rafo Pinosa, Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli in Celjski mladinski center za projekt mladinske izmenjave E-ville skupnosti v boju proti sovražnemu govoru in radikalizaciji mladih.

Nacionalni posvet mladinskega sektorja je sicer letni dogodek, namenjen mladinskim delavcem in voditeljem, predstavnikom mladinskih organizacij in drugim, ki na takšen ali drugačen način soustvarjajo in sooblikujejo to področje.

Tokratni posvet je bil namenjen tematiki kakovosti v mladinskem delu. Predstavili so izhodišča okvirja kakovostnega mladinskega dela, ki bodo podlaga za nadaljnjo razpravo. Podrobnejšim vidikom kakovosti so se posvetili tudi v tematskih delavnicah. Te so nosile naslove Standardi kakovosti kariernega razvoja v mladinskem delu, Kazalniki kakovosti v članskih mladinskih organizacijah, Pomen infrastrukture mladinskih centrov za zagotavljanje kakovosti mladinskega dela in Vključujoče mladinske organizacije - inkluzivnost za kvalitetno mladinsko delo.