c S

Znani bodo prejemniki Zoisovih nagrad za dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti

20.11.2019 07:53 Ljubljana, 20. novembra (STA) - Na slovesnosti v Grand Hotelu Union bodo drevi podelili Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti, Puhove nagrade in priznanja ter priznanja ambasador znanosti.

Letos bodo na prireditvi, kjer bo imel slavnostni govor predsednik DZ Dejan Židan, podelili 14 nagrad. Podelili bodo dve Zoisovi nagradi za življenjsko delo, eno Puhovo nagrado za življenjsko delo, tri Zoisove nagrade za vrhunske dosežke, eno Puhovo nagrado za vrhunske dosežke, šest Zoisovih priznanj za pomembne dosežke in eno priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije.

Zoisova nagrada in Zoisovo priznanje sta najvišja državna nagrada in najvišje priznanje za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti, podeljujejo ju vsako leto ob obletnici rojstva podjetnika, mecena in raziskovalca Žige Zoisa.

Puhova nagrada se podeli za življenjsko delo oziroma dosežke, ki so prispevali h gospodarskemu oziroma družbenemu razvoju ter gospodarsko učinkoviti družbi v Sloveniji.

Priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije pa je namenjeno za pomembne dosežke pri promociji in razvoju slovenske znanstvene in razvojne dejavnosti v tujini.

Nagrade in priznanja podeljuje Odbor RS za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki ga imenuje vlada izmed uveljavljenih raziskovalcev. Kandidate za člane odbora predlagajo Slovenska akademija znanosti in umetnosti, univerze in visokošolski zavodi, raziskovalni zavodi, gospodarske organizacije in posamezni raziskovalci.

Prve tovrstne nagrade, nagrade Sklada Borisa Kidriča, so se začele podeljevati leta 1957. Med leti 1988 in 1996 so bile to nagrade Republike Slovenije za znanstveno raziskovalno delo, leta 1997 pa so se preimenovale v Zoisove nagrade, so v sporočilu za javnost zapisali ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.