c S

Končno poročilo razvodenelo zaznane domnevne nepravilnosti na mariborski univerzi

19.11.2019 09:08 Maribor, 19. novembra (STA) - Končno poročilo o domnevno spornih izplačilih na Univerzi v Mariboru je izdelano in v obravnavi pri pristojnih telesih na univerzi. Danes ga bo obravnaval kolegij dekanov in v četrtek upravni odbor univerze. Poročilo je tajno, a po pisanju medijev je občutno razvodenelo zaznane domnevne nepravilnosti in tveganja.

Na univerzi ne razkrivajo podrobnosti iz poročila. "Izsledkov vam ne moremo posredovati, saj so podatki iz dokumenta še predmet posvetovanja v organu, njegovo razkritje pa bi povzročilo napačno razumevanje njegove vsebine," so povedali na rektoratu univerze.

Časnik Dnevnik pa v današnji izdaji piše, da je avtor poročila Branko Mayr "občutno razvodenel ugotovitve forenzične preiskave družbe Ernst & Young", ki je februarja lani opozorila na številna korupcijska tveganja za zlorabe v poslovanju fakultet.

Večina predlaganih ukrepov v Mayrjevem poročilu je po poročanju Dnevnika zelo pavšalnih. "Sprožitve kazenskih ali odškodninskih postopkov ne omenja niti enkrat. Priporočila strokovnjakov največkrat ne presegajo predloga, da naj javna naročila fakultet v bodoče potekajo prek rektorata in da naj se dosledno spoštujejo priporočila komisije za preprečevanje korupcije glede sklepanja avtorskih in podjemnih pogodb na univerzah," piše časnik.

Mayr je po poročanju Dnevnika namenil največ prostora visokim izplačilom izbranim pedagoškim delavcem pravne fakultete za delo s predbolonjskimi študenti. Povzel je obširna pojasnila fakultete, zakaj naj bi bila ta izplačila pravilna in zakonita, in na njihove navedbe ni imel pripomb, piše časnik.

Najbolj oster je bil Mayr v analizi poslov, povezanih s prenovo univerzitetnega poslopja, v katerem danes poteka študijski program arhitekture. Izkazalo se je namreč, da so prenovo neustrezno projektirali, zaradi česar so nastali visoki dodatni stroški, ki so bili zatem neustrezno zaračunani in plačani. Pri projektiranju je sodeloval arhitekt Janko Zadravec, ki je bil tedaj polovično zaposlen na univerzi. "Priporočamo dosledno izvajanje predvidenih postopkov obvladovanja konflikta interesov. Glede na vsebino projekta priporočamo njegovo podrobno preiskavo," je po poročanju Dnevnika zapisal Mayr.

Po septembrskem poročanju Televizije Slovenija je na mariborski univerzi domnevno spornih 50 milijonov evrov izplačil po avtorskih in podjemnih pogodbah v obdobju od leta 2010 do leta 2016. Rektor Zdravko Kačič je takrat povedal, da dokumenti, iz katerih so vzeti ti podatki, niso revizijsko poročilo, prav tako ne pravno ali izvedensko mnenje, na katerega bi se lahko z gotovostjo oprli, zato so naročili izdelavo celovitega končnega poročila, "na podlagi katerega bodo lahko organi univerze ustrezno odreagirali".

Z zadevo se ukvarjajo tudi kriminalisti. A se po poročanju Dnevnika ne ukvarjajo z vsebino poročil, saj je rektor Zdravko Kačič posredoval policiji zgolj dokumentacijo in dejstva o tem, kako je prejšnje vodstvo univerze oddalo posel podjetju Ernst & Young Svetovanje.