c S

Na mariborski univerzi ustanovili center za zaslužne profesorje

13.11.2019 16:39 Maribor, 13. novembra (STA) - Na Univerzi v Mariboru so danes ustanovili center za zaslužne profesorje in upokojene visokošolske učitelje te univerze. Ustanovitve se je udeležilo 30 zaslužnih in upokojenih visokošolskih učiteljev, ki so za vodjo centra izvolili Petra Glaviča.

Center bo deloval na rektoratu univerze, saj so vanj vključeni visokošolski učitelji različnih fakultet.

"S tem želi univerza odpravljati medgeneracijsko vrzel ter zaslužnim profesorjem in upokojenim visokošolskim učiteljem izkazati primerno čast, v univerzitetno in zunanje okolje pa prenesti sporočilo, da je Univerza v Mariboru starosti in staranju prijazna univerza. Na takšni univerzi si sodelavci prizadevajo, da vse starostne skupine skupaj pomagajo narediti čim več dobrega," so danes sporočili z univerze.

Dodali so, da se z ustanovitvijo centra zaslužnih profesorjev in upokojenih visokošolskih učiteljev pridružujejo univerzam v Evropi in svetu, ki so v zadnjih letih okrepile aktivnosti na področju staranju prijaznih institucij.

Mariborska univerza bo upokojenim profesorjem nudila prostor za srečanja in podporo pri aktivnostih, ki jih bodo predlagali in jih bo rektor ocenil kot koristne za univerzo. Predlagan center bo tudi povezan z delovno skupino univerze za kakovost življenja.

Center bo med drugim sodeloval pri pripravi zapisa spominov na delovanje univerze v preteklih desetletjih ter pri pripravi in uresničevanju kadrovske strategije univerze v delu, ki se nanaša na staranju prijazne univerze. "Pri tem ne gre le za upokojene profesorje, temveč tudi za podporo starejšim zaposlenim na univerzi, ki se bližajo upokojitvi. Na potreben razmislek in ukrepe s tega področja so nas opozorili tudi ocenjevalci Evropske komisije v okviru evalvacije uresničevanja Evropske listine in Kodeksa za raziskovalce, ki poudarjata pomen starosti prijazne univerze," so še poudarili na univerzi.