c S

Šole na območju Julijskih Alp z novimi učnimi gradivi

10.11.2019 14:51 Tolmin/Gorje, 10. novembra (STA) - Javni zavod Triglavski narodni park nadaljuje z aktivnostmi za šole, ki so povezane v Skupnost šol Biosfernega območja Julijske Alpe, v katero je vključenih 38 osnovnih in podružničnih šol. V tem šolskem letu bodo šole prejele visoko gredo in interaktivni zemljevid. Prvim šolam, v Tolminu in Gorjah, so nova učna gradiva razdelili že ta teden.

Kot so sporočili iz javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP), bodo nove pridobitve učencem omogočile interaktivno, izkustveno in praktično pridobivanje znanja o naravovarstvu in parku. Vsaka šola bo namreč to šolsko leto prejela visoko gredo, ki je pripravljena za sajenje, info točko v obliki interaktivnega zemljevida, dostop do nove spletne platforme z učnimi vsebinami Triglavska zakladnica. Vsi učenci pa bodo prejeli tudi novo številko otroškega časopisa.

Prvi so 6. novembra nove pridobitve prejeli v tolminski šoli, kjer je 160 otrok iz 3., 4. in 5. razreda spoznavalo dobrobiti lokalno pridelane hrane, o čemer se bodo lahko praktično poučili tudi ob visoki gredi. Spoznali so bogastvo življenja v tleh, kjer se skriva kar 25 odstotkov celotne zemeljske biotske pestrosti, v spletni platformi Triglavska zakladnica so rešili kviz in prelistali novo številko časopisa Triglavskega narodnega parka za mlade.

Podobni dogodki za učence s predstavitvijo novosti in praznovanjem prve obletnice Skupnosti se bodo do konca koledarskega leta zvrstili po vseh 38 šolah Biosfernega območja Julijske Alpe. Območje v svoje meje vključuje občine Bled, Bohinj, Bovec, Gorje, Jesenice, Kobarid, Kranjska Gora, Radovljica, Tolmin in Žirovnica.

Skupnost šol Biosfernega območja Julijske Alp predstavlja prvo tovrstno povezavo osnovnih šol in upravljavca zavarovanega območja v tako velikem obsegu in na tako izredno pomembnem območju, kot sta TNP in Biosferno območje Julijske Alpe, poudarjajo v javnem zavodu TNP.

Z vključitvijo v šolskem letu 2018/2019 so učitelji in šolarji sprejeli zavezo k odgovornem odnosu do narave in kulturne dediščine. S tem so pridobili tudi vrsto izobraževalnih vsebin, ki jih posebej za te šole pripravlja javni zavod TNP. Lansko šolsko leto se je v izobraževalne dejavnosti vključilo več kot 5200 otrok.

Biosferna območja so namenjena ohranjanju ekosistemov in njihove biotske raznovrstnosti ter spodbujanju trajnostnega razvoja ob vključevanju in sodelovanju lokalnega prebivalstva. Za Biosferno območje Julijske Alpe je značilno, da vzdržuje ravnovesje med ljudmi in naravo, med biotsko pestrostjo in trajnostnim razvojem z ohranjanjem kulturnih vrednot.