c S

Nagrade za dognanja na področju farmacije in medicine prejelo tudi pet Slovencev

06.11.2019 13:14 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Nagrade International Medis Awards za klinična dognanja zdravnikov in farmacevtov srednje in jugovzhodne Evrope je prejelo pet Slovencev. Strokovna komisija je skupaj deset nagrajencev izbrala izmed 207 prijavljenih iz devetih držav, so sporočili iz družbe Medis. Nagrade je družba podelila v torek in ob tem obeležila tudi 30-letnico poslovanja.

Nagrade so prejeli David Drobne s klinike za gastroenterologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, Zala Lužnik skupaj z mednarodno ekipo s Harvarda in Nizozemske, Klemen Dovč s kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni ljubljanske pediatrične klinike, Tanja Soklič Košak s klinike za otorinolaringologijo UKC Ljubljana s kolegi s klinike Golnik in Alojzija Hočevar s kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana.

Nagrajeni so bili tudi Marin Jukić s Fakultete za farmacijo v Beogradu, Tanja Nikolova iz Skopja, Nikola Bradić iz Univerzitetne bolnišnice Dubrava v Zagrebu in Edin Begić iz Splošne bolnišnice dr. Abdulah Nakaš v Sarajevu. Letos so podelili tudi posebno nagrado, ki jo je prejela Ruth Ladenstein z Inštituta Svete Ane na Dunaju za raziskave raka pri otrocih.

Med 21 finalisti je bilo letos sedem strokovnjakov iz Slovenije, po trije iz Madžarske ter Bosne in Hercegovine, po dva iz Hrvaške, Avstrije in Srbije in eden iz Severne Makedonije.

"Naše delo je zahtevnejše, ker je natečaj vse bolj prepoznaven, študije iz leta v leto boljše, razlike med kandidati pa vse manjše. Ena najpomembnejših dodanih vrednosti tega natečaja je aplikativnost," so besede predsednika strokovne žirije International Medis Awards Matija Tomšiča povzeli v sporočilu za javnost.

International Medis Awards je pred šestimi leti zasnoval Tone Strnad, ustanovitelj in predsednik nadzornega sveta družbe Medis, ki letos praznuje 30 let poslovanja. "Vesel sem, da prepoznavamo te odlične, celo veličastne zdravstvene zgodbe, ki bolnike navdajajo z upanjem, prihodnjim generacijam pa obetajo svetlejšo prihodnost," so Strnadove besede ob podelitvi nagrad povzeli v sporočilu za javnost.

Na šestem mednarodnem natečaju International Medis Awards so nove terapevtske rešitve predstavili strokovnjaki iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Slovenije, Srbije in Bolgarije.

Razpisane tekmovalne kategorije pa so bile farmacija, gastroenterologija, ginekologija, intenzivna terapija in anesteziologija, nevrologija, oftalmologija, pediatrija, pulmologija in alergologija ter revmatologija.