c S

Šolski center Celje ob 60-letnici delovanja v gradnjo novega prizidka

06.11.2019 11:03 Celje, 06. novembra (STA) - Šolski center Celje, ki v teh dneh praznuje 60-letnico delovanja, je začel gradnjo novega prizidka, ki bo imel 710 kvadratnih metrov uporabnih površin. Direktor centra Igor Dosedla je na današnji novinarski konferenci v Celju gradnjo prizidka, v katerem bodo prostor dobile specializirane učilnice, ocenil na več kot milijon evrov.

V prizidku, katerega gradnja bo predvidoma končana maja prihodnje leto, bodo tudi urejeni prostori za laboratorijske vaje in praktični pouk, fitnes in večnamensko dvorano. Dijaki pa bodo prag novega objekta prestopili prvi dan novega šolskega leta.

Po besedah Dosedle so leta 2015 že zgradili en prizidek, ki ga bodo zdaj povezali z novim prizidkom. V zadnjih štirih letih pa so odkupili 3000 kvadratnih metrov zemljišč v okolici šole in odstranili dotrajane objekte. "Zadnji dve leti smo se ukvarjali s pridobivanjem ustreznih dokumentov za gradnjo prizidka in marca letos dobili gradbeno dovoljenje za začetek del. Za gradnjo prizidka smo pridobili 170.000 evrov od pristojnega ministrstva, preostanek je izključno denar šole," je dejal Dosedla.

Postregel je tudi s podatkom, da so od leta 2003, ko je prevzel vodenje Šolskega centra Celje, v učno tehnologijo vložili približno 10 milijonov evrov in tako postali eden najbolje opremljenih srednješolskih zavodov v Sloveniji.

Po oceni Dosedle je bilo za njih leto 2007 zelo pomembno. Tehnologija je namreč takrat napredovala s svetlobno hitrostjo in da bi se ustrezno odzivali na potrebe gospodarstva, so ustanovili medpodjetniški izobraževalni center. Pridobili so dva milijona evrov evropskih sredstev, ki so jih vložili v opremo specializiranih učilnic, istočasno pa so centru pripojili še dve šoli in tako pod eno streho spravili celotno tehniško izobraževanje v Celju.

Šolski center Celje, ki je drugi največji v Sloveniji, trenutno obiskuje 2995 dijakov na petih različnih šolah, 400 študentov višješolskih programov in 1000 udeležencev različnih oblik izobraževanja odraslih. Poleg matične šole na Lavi v Celju pouk poteka tudi na Kosovelovi in Ljubljanski ulici. Center pa ima več kot 300 zaposlenih.

Slavnostno praznovanje 60-letnice delovanja centra pa bo 14. novembra v Gledališču Celje. V okviru praznovanja so dobili tudi novo maskoto, sovo Šovo, izdali pa bodo tudi posebno publikacijo.