c S

Časorisu mednarodna nagrada IAA za projekt Zgodbe otrok sveta

29.10.2019 11:25 Ljubljana/Dunaj, 29. oktobra (STA) - Zavod Časoris, ki izdaja istoimenski spletni časopis za otroke, je za projekt Zgodbe otrok sveta na ponedeljkovi prireditvi na Dunaju prejel nagrado Intercultural Achievement Award (IAA) za dosežke na področju multikulturnosti v letu 2019, so sporočili iz zavoda.

Nagrado, ki podpira medkulturne projekte na področjih izobraževanja, mladine, žensk, medijev, migracije in integracije, podeljuje avstrijsko zvezno ministrstvo za Evropo, integracijo in zunanje zadeve.

V konkurenci več kot 200 projektov iz 31 držav so bile Zgodbe otrok sveta izbrane za zmagovalni projekt v kategoriji mediji. Kot so poudarili v Časorisu, gre za sploh prvi projekt iz Slovenije, ki je dobil to mednarodno priznanje.

Omenjeni zavod je v sklopu nagrajenega projekta od leta 2017 predstavil 17 zgodb otrok iz različnih držav, njihove običaje, kulturo in tradicijo. Letos so sedem otrok znova obiskali in preverili, kako so se vključili v svoje novo okolje ter kaj pri vključevanju najbolj pomaga.

Številni otroci iz projekta so bili ob prihodu v Slovenijo zelo osamljeni in zato veseli vsakogar, ki jim je prišel naproti. "Najlepša slovenska beseda je prijateljica," je slikovito dejala Kinda Bara iz Sirije, mnogi pa so povedali, da bodo, ko bodo veliki, učitelji, pravniki ali zdravniki, ker želijo pomagati drugim, tako kot so drugi pomagali njim. Njihove zgodbe in sporočila so odmevala tudi v tujini.

Kot je ob prejemu priznanja povedala avtorica projekta, novinarka in urednica Sonja Merljak Zdovc, so želeli dati glas tistim, ki jih sicer ne slišimo. "To so otroci, ki so v Slovenijo prišli iz drugih držav - brez spremstva, begunci ali migranti, ker so bežali pred vojno ali revščino, saj so sanjali o boljšem, bolj varnem in bolj dostojnem življenju," je dodala Merljak Zdovčeva.

Nagrada IAA je sicer osrednje priznanje za delovanje na področju medkulturnega dialoga. Avstrijsko ministrstvo jo od leta 2014 podeljuje uspešnim in inovativnim mednarodnim projektom na področju medkulturnega dialoga.

Nagrado za trajnost je letos prejel poletni tabor za palestinske in izraelske otroke v Izraelu, za aktualnost projekt učenja medverskega dialoga za učenke v Bangladešu, za inovativnost pa ciprski projekt povezovanja mladih podjetnikov v postkonfliktnih območjih s pomočjo mobilne tehnologije.

Center za zdravje žensk FEM Süd je prejel posebno priznanje v kategoriji integracija v Avstriji, nagrado za življenjsko delo pa je tokrat dobil Ilan Knapp, ustanovitelj judovskega poklicno-izobraževalnega centra v Avstriji, so še sporočili iz Zavoda Časoris.