c S

Za učence in dijake se začenjajo krompirjeve počitnice

28.10.2019 06:31 Ljubljana/Maribor, 28. oktobra (STA) - Za učence in dijake se danes uradno začenjajo prve počitnice v tem šolskem letu. V času t. i. krompirjevih počitnic se bodo zvrstile številne prireditve in delavnice po vsej Sloveniji, večina brezplačnih. Okoli 188.000 osnovnošolcev in 74.000 srednješolcev se bo s počitnic v šolske klopi znova vrnilo 4. novembra.

Šolarji bodo zaradi dneva reformacije in spomina na mrtve, če prištejemo še minulo soboto in nedeljo, v počitnicah lahko uživali devet dni.

Ljubljanski javni zavodi so med počitnicami pripravili pester počitniški program. Tako bo v prestolnici med drugim na Ljubljanskem gradu najstarejši grajski prebivalec, Friderik Prvi, "prebrisana podgana, ki pozna prav vsak skrit kotiček gradu", poskrbel za vodene oglede ter branje Friderikovih zgodb in ustvarjalno delavnico.

V ljubljanskem živalskem vrtu pa obiskovalce vse do 3. novembra vsak dan čakajo čarovniške urice s čarodejem. Pripravljajo tudi dnevna vodenja z imenom Čarovniški dan, kjer bodo obiskovalce po živalskem vrtu vodile "čisto prave čarovnice".

Številne delavnice v času jesenskih počitnic so pripravila društva v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije. Tako v Mariboru med drugim pripravljajo likovne in modelarsko delavnico, ples, trening juda, izlet na vrt in kmetijo, pa tudi kuharski tečaj.

V času počitnic so ustvarjalne delavnice, povezane z jesenjo, pripravili še v nekaterih nakupovalnih središčih.

Za jesenske počitnice se je pri nas kot izposojenka iz nemščine udomačil izraz krompirjeve počitnice, ker so v času jesenskih počitnic pobirali krompir.