c S

Slovenija vse bližje mednarodnemu centru za umetno inteligenco

25.10.2019 15:27 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Slovenija se intenzivno premika v smeri ustanovitve mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI), ki bi deloval pod okriljem Unesca v Ljubljani. Končna odločitev o tem bo sprejeta na generalni konference Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), ki bo novembra v Parizu.

Izvršilni odbor Unesca je sicer že aprila letos potrdil predlog slovenskega ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da bi ustanovili omenjeni center. Glede na to in glede na opravljene pogovore po celem svetu Gašper Hrastelj iz Slovenske nacionalne komisije za Unesco ne pričakuje težav pri sprejemu končne odločitve.

"Nato se proces ustanavljanja pravzaprav šele začne," je Hrastelj dejal na posvetu, ki ga je danes na temo centra IRCAI v svojih prostorih organiziralo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Vlada oziroma ministrstvo bo najprej moralo z Unescom podpisati pogodbo o ustanovitvi centra. "Upamo, da bo v začetku leta, ko bo pogodba usklajena med pravnimi službami naše države in Unescom, za ta namen v Slovenijo prišla sama generalna direktorica," je dejal.

Center IRCAI je sicer rezultat dobrega sodelovanja slovenskih znanstvenikov ter tudi države oziroma vlade z Unescom v preteklosti, je uvodoma na posvetu pojasnil minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

"Do te ideje ne bi prišli, še manj bi ta ideja zrasla tako, kot je, v sodelovanju z Unescom, če ne bi pred tem imeli izjemno dobrega sodelovanja na področju odprtih izobraževalnih virov. To je nekaj, pri čemer smo v preteklih mandatih izjemno dobro sodelovali z Unescom in bili seveda tudi globalna vodilna država na tem področju," je dejal.

Vodja Centra za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij na Institutu Jožef Stefan (IJS) in obenem Unescove katedre za prosto dostopne izobraževalne vire Mitja Jermol je pojasnil, da bo IRCAI imel status Unescovega centra druge kategorije, v prvi fazi pa naj bi gostoval na IJS.

Center bo mednarodne narave in bo kot tak usmerjen v globalne projekte. Center bo poleg raziskav, tehnologije in razprav na področju umetne inteligence različnim deležnikom po vsem svetu zagotavljal tudi javno-politično podporo pri pripravi usmeritev in akcijskih načrtov na področju umetne inteligence, svetoval bo o sistemskih in strateških rešitvah pri uvajanju umetne inteligence na različnih področjih, oblikoval programe usposabljanja ter omrežja za izmenjevanje raziskav in znanja.

Po ministrovih besedah bo šlo za prvi globalni center za področje umetne inteligence, ki bo imel Unescov žig kakovosti in ki bo hkrati tudi zgled za druge podobne centre, ki bodo nastajali po svetu. "Vse druge države članice so vabljene k ustanavljanju podobnih centrov, ki potem pridejo v skupno mrežo raziskovalnih centrov s področja umetne inteligence," je pojasnil Jermol. po njegovih besedah je cilj že v prvem letu začeti vzpostavljati podoben center v eni od afriških držav.