c S

Na IJS se bodo zbrali slovenski znanstveniki in gospodarstveniki s celega sveta

24.10.2019 07:43 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) se bo v organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa danes začela konferenca slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije. Na njej bo govora o različnih temah od vpliva globalne ekonomije na družbo do podnebnih sprememb in ekologije.

Konferenca je razdeljena na štiri sklope, naslovljene Razvoj globalne ekonomije - meje in vplivi na družbo, Tehnološke perspektive in izzivi sodobnega gospodarstva, Predstavitev dosežkov slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov doma in po svetu ter Podnebne spremembe in ekologija - vplivi na gospodarstvo.

V sklopu o razvoju globalne ekonomije bosta že danes med drugim spregovorila Nina Pavčnik z Dartmouth College v ZDA v predavanju z naslovom Mednarodna trgovina in neenakost: Globalna perspektiva ter Mojmir Mrak z ljubljanske ekonomske fakultete, ki bo govoril o fragmentaciji obstoječe in obrisih nove mednarodne ekonomske ureditve

V petek pa bodo na vrsti še ostali tematski sklopi. Med drugim bo Gregor Cevc z The Advanced Treatments Institute iz Nemčije v sklopu o tehnoloških perspektivah spregovoril o razvoju novih (bio)tehnoloških terapevtikov, svoje dosežke pa bo predstavila Mihaela Žigman z Max-Planck-instituta iz Nemčije.

Eden od govorcev v sklopu podnebnih sprememb pa bo tudi Griša Močnik z IJS, ki bo spregovoril o merjenju vpliva absorbirajočih aerosolov na podnebje.

V uvodu v konferenco bodo danes udeležence med drugim sicer nagovorili tudi predsednik vlade Marjan Šarec kot častni pokrovitelj, minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik.

Ob začetku konference bodo izdali tudi zbornik s prispevki sodelujočih, so zapisali v Svetovnem slovenskem kongresu.