c S

Višja vojaška strokovna šola bo prvo generacijo študentov predvidoma vpisala v študijskem letu 2021/22

23.10.2019 16:11 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Višja vojaška strokovna šola bo prve študente predvidoma vpisala v študijskem letu 2021/2022, je bilo slišati na današnjem sestanku med predstavniki ministrstva za obrambo ter ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Na šoli naj bi se izredno izobraževali predvsem podčastniki Slovenske vojske.

Projekt omenjene šole je plod posebne medresorske delovne skupine, ki je od decembra 2016 obravnavala predloge in potrebe Slovenske vojske za ustanovitev višje vojaške strokovne šole. Ta bi predvsem izobraževala pripadnike Slovenske vojske. Slovenska vojska ima namreč predvsem potrebo po podčastnikih s VI. stopnjo izobrazbe in potrebnimi dodatnimi znanji.

Višja vojaška strokovna šola bo po na sestanku predstavljenih podatkih - udeležila sta se ga tako obrambni minister Karl Erjavec kot minister za izobraževanje Jernej Pikalo - delovala v mariborski kadetnici, prostore in opremo ter predavatelje pa bo zagotavljal Center vojaških šol. Podporo bosta nudila tudi knjižnično informacijski založniški center ter oddelek za elektronsko izobraževanje, ki prav tako delujeta v okviru omenjenega centra, so po sestanku navedli na ministrstvu za obrambo.

Študenti ne bodo imeli statusa študenta, saj bo šlo za izredni študij, v katerega se bodo vpisovali že zaposleni pripadniki Slovenske vojske. Za zdaj je predviden višješolski študijski program za višje podčastnike z vsebinami internih tečajev za podčastnike. V prihodnje nameravajo pripraviti tudi višješolski študijski program z izbirnimi moduli za pridobitev dodatnih znanj na področjih informatike, mehatronike, logistike, strojništva in bionike.

Z ustanovitvijo Višje vojaške strokovne šole se bo izboljšala kakovost vojaškega izobraževanja in usposabljanja. Zagotovljena bo tudi veljavnost pridobljenih diplom izven Slovenske vojske, so še zapisali.