c S

Poročilo o spornih izplačilih na mariborski univerzi novembra

22.10.2019 13:37 Maribor, 22. oktobra (STA) - Izdelava končnega poročila o domnevno spornih izplačilih na Univerzi v Mariboru, ki so ga napovedovali za konec tega meseca, bo trajala več časa, kot so sprva predvidevali na rektoratu. Zaradi velikega obsega dela bo poročilo zaključeno šele sredi novembra, so pojasnili na univerzi.

"Zaradi obsega pregleda je izvajalec pregleda podal izjavo, da bo izdano strokovno mnenje 10. novembra 2019, ki ga bodo nato obravnavali ustrezni pristojni organi Univerze v Mariboru," so danes za STA povedali na rektoratu univerze.

Po poročanju medijev je domnevno spornih 50 milijonov evrov izplačil po avtorskih in podjemnih pogodbah v obdobju od leta 2010 do leta 2016. Kot je konec septembra poročala Televizija Slovenija, so nekateri redno zaposleni profesorji ob plači skupno prejeli za skoraj 30 milijonov evrov avtorskih honorarjev. Dodatnih 20 milijonov pa naj bi bilo nakazanih redno zaposlenim kot zunanjim izvajalcem, pet milijonov evrov pa z univerzo povezanim dobaviteljem.

Rektor Zdravko Kačič je takrat povedal, da dokumenti, iz katerih so vzeti ti podatki, niso revizijsko poročilo, prav tako ne pravno ali izvedensko mnenje, na katerega bi se lahko z gotovostjo oprli, zato so naročili izdelavo celovitega končnega poročila, "na podlagi katerega bodo lahko organi univerze ustrezno odreagirali".

Ker poročilo še ni izdelano, se na današnji seji senata univerze niso ukvarjali s to tematiko. Senatorji so se med drugim seznanili z uresničevanjem načrta za izboljšanje delovanja univerze v prihodnjih letih, Kačič pa je pojasnil, da se trenutno skupaj s partnerji iz vzhodne kohezijske regije intenzivno ukvarjajo s pripravami na črpanje sredstev iz prihodnje finančne perspektive EU. Kot je dejal, si od tega obetajo "razvojni preskok in zmanjšanje razlike med kohezijskima regijama".

Pomembno naj bi k temu prispeval tudi nacionalni superračunalniški center, ki ga gradijo v Mariboru in bo eden najmočnejših v Evropi. Zanj so v okviru 20 milijonov evrov vrednega projekta HPC RIVR pridobili evropska in nacionalna sredstva, po najnovejših napovedih pa naj bi ga zagnali konec novembra.

Na raziskovalnem in pedagoškem področju se sicer že zdaj pohvalijo z uspehi. Rektor Kačič je na začetku današnje seje senata univerze čestital ekipi študentov več fakultet, ki je na tekmovanju na Poljskem zasedla prvo mesto s svojim sistemom za selektivno odstranjevanje plevela. Obenem se je zahvalil za uspešno delo Borisu Aberšku s fakultete za naravoslovje in matematiko, ki je prejel najvišje državno priznanje na področju šolstva za življenjsko delo, ter Karmen Kolnik s filozofske fakultete, ki je prejela najvišje priznanje Društva učiteljev geografije Slovenije.