c S

Na Dnevih slovenske muzikologije tudi o samorefleksiji stroke

14.10.2019 10:17 Ljubljana, 14. oktobra (STA) - V Ljubljani so se danes začeli tretji Dnevi slovenske muzikologije, ki bodo priložnost tudi za samorefleksijo stroke. O tem bodo spregovorili na simpoziju, v sredo pa bodo predstavili še monografije s področja muzikologije, etnomuzikologije in glasbene pedagogike, ki so izšle v zadnjem letu.

Dneve je pripravilo Slovensko muzikološko društvo (SMD) s partnerji. Z njimi so se pridružili 100-letnici ustanovitve Univerze v Ljubljani in Filozofske fakultete, znotraj katere so leta 1962 ustanovili oddelek za muzikologijo.

Kot je za STA povedala predsednica SMD Katarina Bogunović Hočevar, želijo ob tej priložnosti premisliti tako preteklo kot aktualno delo slovenskih muzikologov ter izzive, ki jih preučevalcem glasbene preteklosti in sedanjosti prinaša prihodnost. Obenem želijo povezati različne generacije glasboslovcev in različne institucije, znotraj katerih delujejo.

V okviru dnevov na oddelku že poteka dvodnevni simpozij o preučevanju slovenske glasbe nekoč in danes, na katerem svoje prispevke predstavljajo domači muzikologi in etnomuzikologi. Na simpozij so povabili tudi gostujočega predavatelja Thomasa Hochradnerja z Univerze Mozarteum v Salzburgu, ki bo v svojem razmisleku o sodobnem nacionalnem in regionalnem glasbenem zgodovinopisju ponudil pogled "od zunaj".

V sredo bo sledila predstavitev monografij, ki sta jih slovenska muzikologija in sorodne stroke objavile v zadnjem letu. Med njimi so knjige o glasbi skladateljic po letu 1918 in o aleatoriki v slovenskem povojnem modernizmu ter monografije o posamičnih ustvarjalcih in njihovih delih, kot so Janko Ravnik, Marijan Lipovšek in Pavle Merku.

Dnevi bodo združeni z nocojšnjim koncertom ansambla neuverBand iz Basla, ki izvaja tematske sporede glasbe 20. in 21. stoletja, pri čemer veliko pozornost namenja mladim skladateljem, in torkovim koncertom Schubertovih samospevov, ki jih bo poustvaril tenorist in čembalist Aco Aleksander Bišćević.

V četrtek bo dnevom pridružen še koncert iz cikla Harmonia Concertans na Muzikološkem inštitutu ZRC SAZU. Yasunori Imamura, Anne Freitag in Domen Marinčič bodo izvedli trie za lutnjo, flavto in violončelo Bachovih sodobnikov, kot je Sylvius Leopold Weiss, so sporočili s SMD.

Poleg muzikološkega oddelka in inštituta so partnerji dnevov še Zavod Sploh, Cankarjev dom, Glasbena matica Ljubljana in Akademija za glasbo.