c S

Velika večina staršev spodbuja otroke k uporabi kolesarske čelade

12.10.2019 19:08 Ljubljana, 12. oktobra (STA) - V okviru programa Varno na kolesu, ki se je zapeljal že v osmo sezono, so s spletno anketo preverili, koliko starši vedo o kolesarski varnosti otrok. Izkazalo se je, da se jih velika večina, to je 98,2 odstotka, zaveda pomena čelade in otroke opominja, naj si jo nadenejo. A več kot polovica staršev ne pozna zakonskih določil o uporabi čelade.

Kolesarska čelada znatno zmanjša tveganje za poškodbe glave v primeru padcev in prometnih nesreč. Pri njeni uporabi moramo biti pozorni, da je ustrezne velikosti in da je trdno nameščena na glavi z zapetimi trakovi. Do 18. leta je nošenje čelade obvezno, priporočljivo pa je, da jo uporabljajo kolesarji vseh starosti.

Odgovori staršev na anketno vprašanje, do katerega leta je nošenje kolesarske čelade obvezno, so bili raznoliki. Več kot polovica ni pravilno odgovorila. Slaba tretjina jih je menila, da je nošenje čelade obvezno do 14. leta, kar je bilo do nedavno sicer res, vendar pa so leta 2016 stopile v veljavo spremembe zakona o pravilih cestnega prometa.

Z vprašanji so tudi preverili, ali starši nosijo čelado, ko sedejo na kolo. Odgovori so bili deljeni, saj jih polovica nosi čelado, polovica pa ne. Ob tem velja opozoriti, da so najmlajši izjemno dojemljivi ter posnemajo dejanja in obnašanje odraslih. Anketo so sicer izvedli v času od 1. septembra do 10. oktobra, sodelovalo pa je 396 staršev.

Program Varno na kolesu nenehno poudarja pomembnost kolesarske čelade, letos pa bo sporočilo o varnosti v prometu in spoštovanju cestnoprometnih predpisov širilo 10.000 učencev iz 120 slovenskih osnovnih šol, ki so se prijavile na razpis. Najrazličnejšim šolskim pripomočkom bi veljalo dodati čelado, ki lahko v izjemnih primerih kolesarju reši življenje.

V osmi sezoni se je program posvetil aktivnemu ozaveščanju o trajnostni mobilnosti in pomenu gibanja. Razširil se je na vse osnovnošolce in tako prinesel še več možnosti za sodelovanje. Najrazličnejše naloge bodo opravljali učenci, ki se pripravljajo na kolesarski izpit, kot tudi vsi drugi osnovnošolci od prvega do devetega razreda.

Pester nabor nalog med drugim vključuje opazovanje prometa in prometne infrastrukture, spoznavanje pravilno opremljenega kolesa, prepoznavanje najpogostejših kolesarskih prekrškov, zbiranje prekolesarjenih kilometrov, kolesarske izlete in iskanje zanimivih kolesarskih poti po Sloveniji, ki so še posebej primerne za družine.

Program Varno na kolesu poteka na pobudo družbe Butan plin s podporo javne agencije za varnost prometa, zavoda za šolstvo, policije, kolesarske zveze ter družb Telekom, Triglav in BTC. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji.