c S

Skavti spodbujajo k zavezi za nenasilje v mladinskem delu

07.10.2019 09:43 Ljubljana, 07. oktobra (STA) - Ob Tednu otroka skavti odpirajo prostor za družbeni pogovor o nenasilju. Verjamejo, da je skrb za ustvarjanje varnega prostora ključnega pomena za vzgojo, zdravje in osebni razvoj otrok in mladostnikov, zato opozarjajo na pomembnost zaveze mladinskih organizacij in organizacij, ki delajo z mladimi, k nenasilju.

"Odgovornost vsake organizacije, ki v svoje delo vključuje osebe mlajše od 18 let, je, da ustvarja varno okolje in poskrbi za zaščito otrok in mladostnikov pred nasiljem," so zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so, da bodo druge organizacije podpirali v njihovih prizadevanjih pri ustvarjanju nenasilnega okolja pri delu z otroci in mladostniki.

Ob tem so izpostavili pomembnost razvoja kompetenc mladinskih delavcev in voditeljev v mladinskem delu na področju nenasilja, prepoznavanja nasilja, soočanja z nasiljem ter zlorabljenimi otroci in mladostniki. Po njihovem mnenju je pomembno, da širša družba prepozna mladinske delavce kot nosilce preventivnega dela na področju nenasilja. Menijo, da je pomembno, da družba vzpostavi sistem, ki bo mladinske delavce podprl v njihovih prizadevanjih.

Skavti so sicer prva mladinska organizacija, ki je že pred več kot tremi leti sprejela temeljni dokument, zavezo k nenasilju, s čemer so vzpostavili tudi sistem zaznavanja, prepoznavanja in soočanja z nasiljem v organizaciji in širši družbi, so še navedli.

Pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) se je danes začel Teden otroka. Ker letos mineva 30 let od sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah, so se v ZPMS odločili, da bodo ravno pravice otrok predstavljale osrednjo temo letošnjega Tedna otroka.