c S

Letošnji teden otroka v znamenju otrokovih pravic

07.10.2019 07:31 Ljubljana, 07. oktobra (STA) - Danes se bo pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) začel Teden otroka. Ker letos mineva 30 let od sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah, so se v ZPMS odločili, da bodo ravno pravice otrok predstavljale osrednjo temo letošnjega Tedna otroka.

Od danes pa do petka bodo zveze in društva prijateljev mladine v vseh večjih krajih po državi organizirale različne prostočasne in razvedrilne aktivnosti za otroke, obeležujejo pa ga tudi vrtci in šole.

V četrtek bo ob 13. uri okrogla miza o stanju, izzivih in prihodnosti otrokovih pravic v Sloveniji. Na razpravi bodo sodelovali varuh človekovih pravic Peter Svetina, svetovalka predsednika republike in nekdanja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, generalna direktorica direktorata za družino Špela Isop, predsednica ZPMS Darja Groznik, izvršni direktor slovenskega Unicefa Tomaž Bergoč in direktorica Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij Katarina Bervar Sternad.

Z današnjim dnem se začenja tudi dobrodelna fotografska razstava. Na ogled bo v Slovenskem šolskem muzeju, na Plečnikovem trgu v Ljubljani, vsak dan od 8. do 18. ure. Razstavljene bodo najboljše fotografije slovenskih in tujih fotografov z največjega fotografskega natečaja na svetu, CEWE Photo Awards 2019, so zapisali na spletni strani ZPMS.

Razstava bo na ogled do petka, 25. oktobra. Takrat bo potekala licitacija slovenskih fotografij, ki jo bo vodil znani slovenski komik in igralec Matjaž Javšnik. Celotni izkupiček licitacije bo namenjen otrokom, ki jim starši ne morejo privoščiti zimskih počitnic.

Teden otroka, ki ga ZPMS pripravlja od leta 1954, se tradicionalno začenja s prvim ponedeljkom v oktobru, ko obeležujemo tudi dan otroka. Združeni narodi so namreč pred več kot 60 leti pozvali vse države sveta, naj vsaka določi poseben dan, ki bo opozarjal na pomen blaginje otrok.

Konvencijo o otrokovih pravicah je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela 20. novembra 1989. Na ta dan tako obeležujemo svetovni dan otrok, dan, ko otroci po vsem svetu prevzamejo vloge odraslih. To jim omogoča, da je njihov glas slišan in upoštevan, je zapisano na spletni strani Unicefa.