c S

Podelili najvišje možno število državnih nagrad na področju šolstva

04.10.2019 07:11 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Pred svetovnim dnevom učiteljev so danes v Ljubljani slavnostno podelili najvišje državne nagrade na področju šolstva. Podelili so enajst nagrad, od tega pet za življenjsko delo in šest za izjemne dosežke, kar je tudi najvišje možno število nagrad. Slavnostni govornik je bil premier Marjan Šarec.

Šarec je v nagovoru čestital nagrajencem in se jim zahvalil, "da so življenje posvetili plemenitemu cilju, kako mladi generaciji pokazati pot v življenju in kako jim pokazati, da je znanje vrednota oz. nekaj, česar ti ne more nihče vzeti". Poudaril je še, da trud učiteljev in profesorjev nikoli ne more biti zares dovolj poplačan.

Poudaril je, da učiteljski poklic pozna pobližje, saj je njegova žena učiteljica. Opozoril je, da učiteljski poklic terja veliko ur in veliko priprav, učitelj pa mora biti sposoben učencem predložiti snov. Mlada generacija je danes v digitalni dobi drugačna od tiste v preteklosti in izzivi pred zaposlenimi v izobraževanju so še toliko večji, je dodal.

Šarec je poudaril predvsem pomembnost vloge šole kot vzgojne ustanove. Žal ugotavljamo, da danes manjka predvsem spoštovanja, je opozoril in dodal, da mora biti "učiteljski poklic zopet cenjen in šola odnos med učencem in učiteljem". V ta odnos naj ne posegajo starši, ki pretirano idealizirajo svoje otroke in jih s tem namesto človekoljubnosti in radodarnosti učijo tekmovalnosti, je v nagovoru dodal Šarec.

Nagradi za življenjsko delo na področju visokega šolstva sta prejela predstojnik Inštituta za sodobne tehnologije na mariborski fakulteti za naravoslovje in matematiko Boris Aberšek in profesor na ljubljanski pedagoški fakulteti Bojan Dekleva. Učiteljica na Srednji šoli za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo Lidija Golc je prejela nagrado za življenjsko delo na področju srednjega šolstva, učiteljica Podružnične šole Podljubelj Maja Ahačič in ravnateljica Osnovne šole Lava Celje Marjana Kolenko pa sta prejeli nagradi za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva.

Nagrade za izjemne dosežke so prejeli Društvo Bravo za dosežke pri delu z otroki s posebnimi potrebami, Katja Gruber za dosežke na področju glasbenega šolstva, Branka Kovaček za dosežke na področju predšolske vzgoje, Nina Jelen za dosežke na področju osnovnega šolstva, Mojca Dimec za dosežke na področju srednjega šolstva in Igor Saksida za dosežke na področju visokega šolstva.

Na razpis za podelitev nagrad je letos prispelo 27 predlogov, odbor za podelitev nagrad pa se je odločil, da bo podelil najvišje možno število nagrad. "Pri obravnavi in presoji smo sledili merilu visoke kakovosti in odličnosti nominiranih kandidatk in kandidatov ter tudi načelu čim bolj enakomerne porazdelitve nagrad glede na vzgojno-izobraževalna področja - slednje ne na račun odličnosti nagrajencev in nagrajenk," so zapisali v odboru. Tega sicer vsaka štiri leta imenuje vlada. Zdajšnjemu se mandat izteče letos.

Tradicija podeljevanja nagrad za področje izobraževanja v Sloveniji sega v leto 1966, ko so nagrade podeljevali pod imenom Žagarjeve nagrade.