c S

Slovenski mladinski delegat na podnebnem vrhu pogreša podnebje v šolskih programih

23.09.2019 07:44 New York, 23. septembra (STA) - Mladinski delegat iz Slovenije na podnebnem vrhu ZN mladih Patrik Bole iz Postojne, ki bo danes tudi član delegacije premierja Marjana Šarca na podnebnem vrhu svetovnih voditeljev ZN, meni, da po v svetu narašča posluh za stališča mladih o podnebju in okolju, primanjkuje pa formalnih šolskih programov.

23-letni študent mednarodnih odnosov na fakulteti za družbene vede je v pogovoru za STA dejal, da pogreša okoljske problematike v šolskih programih v Sloveniji, ki sicer mlade vključuje v problematiko, ministrstvo za okolje in prostor pa načrtuje mehanizme, kako čim več mladih vključiti v oblikovanje podnebnih politik in okoljskih problematik.

Ne samo v Sloveniji, ampak tudi drugje po svetu je to po njegovem mnenju morda tudi posledica učinka švedske 16-letnice Grete Thunberg, ki je svetovna zvezda. "Njen prihod v dvorano na ZN je spominjal na prihod velike zvezde. Znana je po svetu in sam sem razmišljal, kako velik dosežek je, da 16-letnici uspe dvigniti zavest mladih po vsem svetu, da protestirajo," je dejal.

"Politiki oziroma odločevalci vedno govorijo, da je potrebno vključiti mlade, ko pa se dvignejo na tak mladostniški način in zahtevajo spremembe, se pojavijo izjave, zakaj ti mladi ne gredo raje v šole in se učijo. Zato mi je zelo všeč, da je uspela dvigniti gibanje. Poleg tega mi je všeč njen pristop. Ni se smejala, ampak je imela mrk obraz kot neka znanilka apokalipse ali konca sveta. Povedala je, da bo imela glavno sporočilo danes na vrhu voditeljev," je dejal Bole.

Slovenski mladinski delegat jo bo spet videl kot član premierjeve delegacije, kar bo zanj velika izkušnja. "Na takšni ravni še nisem bil na ZN in si štejem v čast, da bom imel priložnost predstavljati mlade iz Slovenije, ki s tem daje neko gesto. Slovenija v zunanji politiki daje pomen vključevanju mladih na najvišjih ravneh, da lahko spremljamo oblikovanje politike, kar bom prenesel nazaj domov," je dejal.

Podnebni vrh mladih je vzel kot neko priznanje ZN mladim, ki lahko podajo svoje mnenje ali predloge. "Podnebno gibanje mladih je pomembno in ga je potrebno naslavljati na svetovni ravni. Mladi želimo neke konkretne spremembe na področju okoljskih politik," je dejal Bole.

Vrh mladih je potekal s panelnimi razpravami mladih delegatov in strokovnjakov. V naprej izbrani mladi delegati so prikazali konkretne ukrepe in rešitve iz svojih, ni pa bilo veliko priložnosti za proste razprave. Prišli so predstavniki podjetij, sistema ZN in držav članic, med njimi predsednik Avstrije in drugi.

Bistvenega pomena je, da so mladi dobili priložnost, da povedo, da je njihovo vključevanje v oblikovanje podnebnih politik pomembno. "V Sloveniji pogrešam podnebje kot del izobraževalnega sistema. Sam sem se po naključju seznanil s konceptom trajnostnega razvoja v srednji šoli na delavnici mladinskega ceha, kjer so nas evropski poslanci v sodelovanju s šolo učili o tem. Tudi na fakulteti ni posebnih predmetov o tem. Zato smo na vrhu poudarjali, da je potrebno boljše vključevanje okoljske problematike v šolske programe," je še dejal Bole.