c S

Slavnostna akademija obeležuje 100-letnico šole za slepe in slabovidne s kulturnim programom

19.09.2019 07:31 Ljubljana, 19. septembra (STA) - Slavnostna akademija ob 100-letnici šole za slepe in slabovidne nocoj ob 19. uri prireja brezplačen kulturni program v Slovenski filharmoniji. Z dogodkom želijo osveščati o slepoti in slabovidnosti. Na prireditvi bo udeležence nagovoril tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, so sporočili iz Centra Iris za slepe in slabovidne.

Kulturni program v Slovenski filharmoniji bodo sestavljali razni glasbeni in pevski nastopi uspešnih slepih in slabovidnih ustvarjalcev, med njimi glasbenik in igralec Aleš Hadalin, akademski glasbenik, jazz pianist in glasbeni pedagog Zoran Škrinjar ter socialna delavka in gledališka igralka Metka Pavšič.

Poleg varuha za človekove pravice pa bosta obiskovalce nagovorila tudi dolgoletni ravnatelj Zavoda za slepo in slabovidno mladino Ljubljana Stane Florjančič in ravnateljica Centra IRIS Katjuša Koprivnikar, so sporočili.

Dogodek bo sicer potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, udeležbo na dogodku pa sta potrdila tudi guvernerka Zveze Lions klubov Slovenije Nadja Pahor Bizjak in Slovenka leta Sonja Pungertnik, so še navedli v centru.

Brezplačno vstopnico si obiskovalci do koncerta lahko zagotovijo na Centru Iris v Ljubljani, so še sporočili.

Kot navajajo v Centru Iris, se je organizirano izobraževanje slepih na slovenskem ozemlju pojavilo ob koncu prve svetovne vojne. Za ustanovni datum Zavoda za slepe velja 13. september 1919, ko je deželna vlada imenovala člane njegovega kuratorija.

V stotih letih od ustanovitve je zavod nekajkrat zamenjal ime in lokacijo. Najprej je domoval v Ljubljani, nato so ga leta 1922 preselili v Kočevje. Tam so ga leta 1929 preimenovali v Zavod za slepo deco. V Ljubljano so ga ponovno preselili leta 1944. Po kratkem gostovanju v gluhonemnici mu je ministrstvo za prosveto leta 1945 namenilo prostore zavoda De Notre Dame na Mirju, kjer se nahaja še danes.

Po drugi svetovni vojni so zavod preimenovali v Zavod za slepo mladino. Leta 1965 je bila zgrajena nova šolska stavba, ki je omogočala vpis večjega števila otrok. Ker so začeli sprejemati tudi učence z nekoliko več vida, so zavod preimenovali v Zavod za slepo in slabovidno mladino. Leta 2004 se mu je priključila srednja šola Centra slepih in slabovidnih iz Škofje Loke. Do novega preimenovanja je prišlo leta 2016, ko se je zavod preimenoval v Center Iris, piše na spletnih straneh tega centra.