c S

V Slovenj Gradcu o izzivih šolstva

18.09.2019 14:42 Slovenj Gradec, 18. septembra (STA) - Okoli 90 učiteljev in več uglednih strokovnjakov sodeluje na dvodnevnem mednarodnem strokovnem simpoziju, na katerem v Slovenj Gradcu govorijo o izzivih šolstva. Simpozij organizira Prva osnovna šola, ki je tudi del mreže Unesco šol. Te bo gostila v petek, ko v Slovenj Gradcu pričakujejo okoli 330 učencev in dijakov Unesco šol iz vse države.

Na simpoziju, ki so ga ob izvedenem natečaju med učenci naslovili Zlati rez, okoli 90 učiteljev različnih predmetov iz Slovenije in tudi iz Trsta danes in v četrtek predstavlja svoje referate in primere dobrih praks na teme Da bi znali delati, Da bi vedeli, Učiti se biti ter Učiti se, da bi znali živeti skupaj. Predavanja potekajo v prostorih osnovne šole, namenjena pa so predvsem učiteljem.

Poleg tega v okviru simpozija danes v telovadnici Prve osnovne šole Slovenj Gradec gostijo predavanji Zorana Milivojevića o razvoju socialnih veščin in Tjaše Pogačar o okoljskih problemih, v četrtek pa tudi predavanji Mateje Jamnik o umetni inteligenci in izobraževanju ter Mateja Tušaka o stresu v osnovni šoli.

Simpozij se bo v četrtek zvečer sklenil z okroglo mizo pod naslovom Sodobni pogledi na šolo 21. stoletja, na katero so povabljeni Pogačarjeva, Jamnikova, Tušak, Slavko Gaber in Vinko Logaj. Okrogla miza bo potekala v slovenjgraškem kulturnem domu, namenjena pa je širši javnosti.

Za organizacijo tovrstnega simpozija so se na Prvi osnovni šoli odločili v luči aktivnosti za prenovo šolskega sistema. Med drugim so pobudo za dogodek dali tudi starši, želja organizatorjev in sodelujočih pa je, da na simpoziju zberejo konkretna mnenja in predloge glede prenove šolskega sistema na boljše, je za STA povedala pomočnica ravnateljice Prve osnovne šole in članica organizacijskega odbora Lidija Konečnik Mravljak.

Dogodek so umestili v sklop dogajanja, ki ga prav tako pod naslovom Zlati rez ta teden organizirajo kot Unesco šola.