c S

Razpis za sofinanciranje naložb v šole in vrtce po zagotovilih Pikala takoj po potrditvi proračuna

18.09.2019 07:23 Ljubljana, 17. septembra (STA) - Odbor DZ za izobraževanje je na zahtevo poslanske skupine NSi obravnaval sofinanciranje naložb v šole in vrtce. V NSi namreč opozarjajo, da razpisa za sofinanciranje omenjenih naložb v občinah ni bilo že od leta 2011. Minister Jernej Pikalo je obljubil, da bo razpis objavljen takoj, ko (če) bo DZ potrdil proračuna za prihodnje dve leti.

Jožef Horvat (NSi) je v obrazložitvi zahteve za sklic nujne seje odbora opomnil, da občine že dlje časa opozarjajo, da jim država za delovanje ne namenja dovolj sredstev in da že od leta 2011 ni bilo razpisa za sofinanciranje naložb v šolstvu.

Težava je po njegovih besedah še posebej pereča v občinah, kjer beležijo veliko priseljevanje prebivalstva, saj tam potrebe po novih šolah in vrtcih rastejo bistveno hitreje.

Po izračunih, ki jih je poleti predstavila Skupnost občin Slovenije, bodo po besedah Horvata morale občine glede na trende gibanja učencev do leta 2023 zagotoviti dodatnih 14.251 mest v osnovnih šolah ter približno 750 dodatnih oddelkov. Ker pa se stroški občin tudi na račun dviga plač v javnem sektorju višajo, razvojnih sredstev za te naložbe v občinah ne bo, je dejal.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Pikalo je potrdil, da je bil zadnji razpis za sofinanciranje naložb v šole in vrtce objavljen leta 2011. Takrat so razdelili 21,5 milijona evrov, od tega 7,5 milijonov za vrtce in 14 milijonov za osnovne šole.

Povedal je, da bo nov razpis objavljen takoj, ko (če) poslanci potrdijo proračuna za prihodnji dve leti. Po razpisu, ki ga načrtujejo, bodo v letu 2020 za sofinanciranje naložb v šole in vrtce namenili pet milijonov evrov, leto pozneje še pet milijonov. To po njegovih besedah sicer ni veliko, a več trenutno proračun ne dopušča.

Tomaž Lisec (SDS) je menil, da se na mestu ministra ne bi nanašal na to, ali bodo poslanci proračun podprli ali ne, pač pa bi skušal denar najti v vsakem primeru. "Če sredstev ne najdete na ministrstvu za izobraževanje, morda potipajte na ministrstvu za infrastrukturo, če imajo kakšna sredstva za prenovo telovadnic ali drugih športnih objektov," je dejal.

"Dejmo se vprašati, kaj so prioritete. Ali so to šole ali nakupi novih oklepnikov? Nam je stvar jasna," je dejal Miha Kordiš (Levica) in kot prioriteto postavil šole.

Marko Bandelli (SAB) je menil, da gre za resno težavo in se zavzel, naj se občinam pomaga. Branislav Rajić (SMC) se je s tem strinjal, a opozoril, da je treba paziti tudi na izdatke, saj jih omejuje fiskalno pravilo.

Marko Koprivc (SD) je opozoril, da je področje izobraževanja v proračunu dobilo manj sredstev, kot so si obetali. Povišanje je sicer bilo, a bo večina dodatnega denarja namenjenega višjim plačam, "bore malo pa naložbam", je opozoril. Izrazil je upanje, da se bo za naložbe kljub temu našel dodaten denar.

Izmed predstavnikov občin je na seji nastopil predsednik Skupnosti občin Slovenije Tadej Beočanin. Tudi on je opozoril, da so občine finančno podhranjene ter da bodo same le stežka zagotovile potrebne naložbe v šole in vrtce. Skupaj bi za vse potrebe potrebovale okoli 150 milijonov evrov, je opozoril.

Konkreten primer je izpostavil župan občine Logatec Berto Menard. Povedal je, da bi morali v občini zaradi naraščajočega priseljevanja nujno zgraditi prizidek k Osnovni šoli 8 talcev, a za slednje nimajo denarja. Zato je pozval, naj bo razpis objavljen čim prej.

Izmed več predlaganih sklepov so člani odbora na koncu med drugim potrdili sklep koalicije, po katerem je odbor ministrstvo pozval, naj do junija 2020 naredi analizo potreb po vlaganjih v prostore šol in vrtcev, na podlagi katere bi bili nato sprejeti nadaljnji ukrepi.