c S

V Izoli z Zelenim programom do vključevanja oseb s posebnimi potrebami

17.09.2019 14:22 Izola, 17. septembra (STA) - Javno podjetje Komunala Izola in Varstveno delovni center Koper sta danes slavnostno obeležila 20-letnico sodelovanja pri izvajanju Zelenega programa, čigar glavni namen je širitev možnosti za delo in večjo socialno vključenost oseb s posebnimi potrebami. Največja vrednost programa zaposlovanja zunaj zavoda je vključevanje tovrstnih oseb v okolje.

Aktivnosti okoli Zelenega programa so stekle še v času pred ustanovitvijo samostojnega Varstveno delovnega centra (VDC) Koper v okviru delavnic pod posebnimi pogoji, ki jih je organiziral Center za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan. Prvi dogovor za opravljanje del je bil sklenjen leta 1999 z Zdravstvenim domom Izola. Temu je še istega leta ob podpori izolske občine sledil dogovor o sodelovanju s Komunalo Izola, kar je omogočilo širitev programa in zagotovilo delo večjemu številu uporabnikov.

Skladno z dogovorom varovanci VDC Koper še danes skrbijo za tri igrišča v mestu: Birba 1, Birba 2 in igrišče v parku Oktobrske revolucije. Na podlagi prvih pozitivnih izkušenj so se podobni programi začeli razvijati v vseh enotah VDC Koper, so po današnji obeležitvi okrogle obletnice programa sporočili iz izolske komunale.

Največja vrednost programa zaposlovanja oseb s posebnimi potrebami zunaj prostorov zavoda je njihovo vključevanje v okolje. Pomembne pozitivne učinke pa ima tovrstno delo tudi za samo skupnost, v kateri se izvaja, in sicer v luči preseganja strahov, stereotipov in predsodkov.

Uporabniki VDC so se poleg sodelovanja pri vzdrževanju otroških igrišč letos pridružili tudi aktivnostim za ureditev prostorov novega centra uporabnih odpadkov, ki ga je Komunala Izola v mesecu maju odprla v središču Izole, z veseljem pa se udeležujejo tudi kreativnih delavnic. Na ta način so neposredno vključeni tudi v aktivnosti, ki jih podjetje izvaja na področju osveščanja o pravilnem ravnanju z odpadki in skrbi za okolje.

Ob današnjem praznovanju je Komunala Izola varstveno delovnemu centru podarila tudi nov delovni stroj. Gre za kosilnico, s katero bodo lahko njihovi uporabniki svoje naloge v Izoli opravljali lažje in s še večjim veseljem.

Projekt Zeleni program je primer dobre prakse, ki ga želijo približati širši javnosti ter s tem opogumiti še druge organizacije in posameznike, da se pridružijo k širitvi možnosti za delo oseb s posebnimi potrebami v družbo, so še poudarili v Komunali Izola.