c S

Sto let ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo

12.09.2019 14:34 Ljubljana, 12. septembra (STA) - V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi potekala slavnostna akademija ob 100-letnici ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo. Sprehodili se bodo skozi bogata zgodovinska obdobja delovanja fakultete in se spomnili glavnih mejnikov in uspehov. Zbrane bosta pozdravila rektor univerze Igor Papič in dekan fakultete Matjaž Mikoš.

"Stoletnica je priložnost, da se ozremo v preteklost in se zahvalimo posameznikom in ustanovam, ki so v preteklih desetletjih prispevali svoj delež k prepoznavnosti in uveljavitvi fakultete. To je tudi priložnost, da se ozremo v prihodnost in pogledamo, kje je naše mesto v slovenski družbi in v mednarodnem prostoru," je za STA povedal dekan fakultete Mikoš.

Prehojena pot stotih let po njegovem mnenju kaže na uspešen razvoj fakultete, ko so bili sposobni reševati najtežje inženirske gradbeno-tehnične in geodetske projekte v Sloveniji v preteklosti. V prihodnje fakulteta po dekanovih navedbah svoja prizadevanja usmerja v uveljavitev v mednarodnem prostoru, predvsem v srednji Evropi.

"To mislimo doseči z večjo internacionalizacijo oziroma uveljavitvijo in delom v raziskovalnih projektih Evropske komisije in s povezovanjem v tujini, objavami, delom v različnih komisijah in strokovnih združenjih," je poudaril in dodal, da želijo fakulteto odpreti tudi za tuje študente.

Delovanje ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo sicer sega v samo obdobje ustanovitve univerze. Ko je regent Aleksander I. Karadžordžević 23. julija 1919 podpisal zakon o Univerzi v Ljubljani, je bilo ustanovljeno tudi pet fakultet, med njimi tudi Tehniška fakulteta s študijem gradbeništva in geodezije oziroma zemljemerstva.

Pomemben mejnik za fakulteto predstavlja leto 1921, ko je odbor za izgradnjo stavbe Tehniške fakultete pod vodstvom Milana Štukljeta uresničil Plečnikov načrt provizorija Tehniške fakultete na današnji Aškerčevi cesti 7, kasneje imenovana Stara tehnika.

Leta 1975 z zakonom o visokem šolstvu iz Fakultete za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo nastaneta dve visokošolski temeljni organizaciji združenega dela, in sicer za arhitekturo ter za gradbeništvo in geodezijo.

Z odlokom o preoblikovanju ljubljanske univerze v letu 1994 nastaneta dve novi fakulteti, in sicer za gradbeništvo in geodezijo ter za arhitekturo. Nedvomno pomemben mejnik prinese leto 1995, ko postane fakulteta samostojna članica ljubljanske univerze.

Na slavnostnem večeru v ljubljanskem Cankarjevem domu bodo zaslužnim posameznikom in podjetjem podelili tudi plakete za posebne zasluge. Večer bodo popestrili še glasbeni in plesni nastopi, med drugim tudi nastop fakultetnega tria, ki ga sestavljajo Vlatko Bosiljkov in Janko Logar na violini in študent Žiga Vehovec na harmoniki, so sporočili s fakultete.