c S

Nacionalni mesec skupnega branja odslej kot vsakoletna akcija

06.09.2019 13:14 Ljubljana, 06. septembra (STA) - V Sloveniji bo od mednarodnega dneva pismenosti 8. septembra do 13. oktobra, ko se sklene Teden otroka, potekal drugi nacionalni mesec skupnega branja. Z njim se pridružuje evropski bralni kampanji Evropa bere, ki povezuje že obstoječe bralne aktivnosti po Evropi z namenom dviga zavesti o pomembnosti izobraževanja in pismenosti v zgodnjem otroštvu.

Akcija po lanski prvi izvedbi odslej vsakoletna

Pobudniki projekta so nacionalni mesec skupnega branja (NMSB) prvič pripravili lani, glede na ocene o uspešnosti pa so se odločili, da to postane vsakoletna nacionalna akcija promocije branja. Lani jim je k sodelovanju uspelo privabiti številne ustanove in posameznike, ki v Sloveniji skrbijo za spodbujanje branja in bralne kulture. Po Sloveniji, zamejskem in tudi zdomskem prostoru se je zvrstilo več kot 700 dogodkov 183 izvajalcev, ki so na najrazličnejše načine spodbujali otroke, mladino in odrasle k branju, predstavnike stroke pa k razmisleku o tem, na kakšne načine informacije o pomenu branja sporočati najširši javnosti.

Letošnji NMSB organizirajo Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS, Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, Mestna knjižnica Kranj, Društvo slovenskih pisateljev, slovenska sekcija Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY), Zveza splošnih knjižnic, Mariborska knjižnica in Mestna knjižnica Ljubljana. Po podatkih uradne spletne strani je prijavljenih več kot 200 dogodkov več kot 60 izvajalcev. Zvrstili se bodo med 8. septembrom in 13. oktobrom.

Slovenija tudi del evropske bralne kampanje

Z akcijo se bo Slovenija pridružila evropski bralni kampanji EUReads (Evropa bere), ki povezuje bralne aktivnosti po vsej Evropi z namenom, da bi dvignili zavest o pomembnosti izobraževanja in pismenosti v zgodnjem otroštvu. Cilj kampanje je, da bi vsak državljan postal bralec in da bi polno sodeloval v evropski družbi. Raziskava skupine strokovnjakov za pismenost v EU iz leta 2012 je namreč pokazala, da je v Evropi več kot 73 milijonov odraslih nepismenih, vsak peti 15-letnik pa je slabo bralno pismen.

V EU opusti šolo 12,8 odstotka učencev, zaradi česar se bo število zaposlenih na nizkokvalificiranih delovnih mestih do leta 2020 povečalo za 30 odstotkov. Prav tako EU v celoti precej zaostaja za svojim ciljem, da bi bilo do leta 2020 v državah članicah manj kot 15 odstotkov osnovnošolcev z nizkimi dosežki. Glede na mednarodno raziskavo Pisa, ki primerja dosežke učencev, je leta 2015 v primerjavi z letom 2012 naredila korak nazaj.

Ker je sposobnost branja predpogoj za izobraževanje, osebni razvoj, vključenost in sodelovanje v družbi, pa tudi za gospodarsko rast, je evropska mreža EURead, ki združuje nacionalne agencije, ki se ukvarjajo s spodbujanjem branja in opismenjevanja, s svojimi člani v vseh večjih evropskih državah razvila programe in kampanje za povečanje pomena branja in opismenjevanja. Njeni člani prihajajo z institucij, ki delujejo v Belgiji, Združenem kraljestvu, Nemčiji, Italiji, Nizozemski, Norveški, Finski, Švici, Avstriji, Španiji in Turčiji ter na Češkem, Poljskem, Danskem in Portugalskem.

Podpis zaveze o skrbi za boljšo pismenost

Slovenija se bo kampanji pridružila 9. septembra v Cankarjevem domu, kjer se bo NMSB 2019 tudi uradno začel. Ob tem bodo državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Tanja Kerševan Smokvina, minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo ter direktorica Javne agencije za knjigo RS Renata Zamida podpisali izjavo, s katero se bo država zavezala, da bo skrbela za načrten razvoj bralne pismenosti in bralne kulture.

Podpis bo del novinarske konference ob mednarodnem dnevu pismenosti, 8. septembru. Ta bo potekala med nacionalnim strokovnim posvetom Bralnega društva Slovenije, na katerem bodo strokovnjaki razmišljali o branju in pismenosti vseh starostnih skupin. Srečanja se bo udeležil tudi predstavnik nizozemske organizacije Stichting Lezen in konzorcija EURead Daan Beeke, ki bo spregovoril o spodbujanju branja med mladimi.

Poleg agencije in obeh ministrstev so sicer NMSB podprli še Andragoški center Slovenije, Slovenska nacionalna komisija za Unesco in Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov. K sodelovanju in podpori pa so pristopile tudi nekatere občine, podjetja, zavodi, uradi in agencije, vzgojno-izobraževalni in visokošolski zavodi, kulturne ustanove, splošne knjižnice, založbe, knjigarne, nevladne ustanove z različnih področij, ki v središče svojega delovanja postavljajo otroke, mladino, starejše in družine ter strokovne delavce. Častni pokrovitelj projekta je predsednik republike Borut Pahor.

Kot so zapisali organizatorji, želijo z akcijo dvigniti zavedanje ljudi o pomenu in pomembnosti branja kot aktivnosti, ki spodbuja k razmišljanju in krepi znanje, spomin in koncentracijo, pomaga izboljšati zdravje in zmanjšuje stres. "Želimo si, da bi brale vse generacije, da bi si ljudje knjige izposojali in jih kupovali. Spomniti želimo na odlično mrežo splošnih knjižnic v Sloveniji, a tudi na pomen lastnih knjižnih zbirk, na pomen kupovanja knjig."