c S

Ob novem šolskem letu lepe želje in pozivi k previdnosti v prometu

02.09.2019 14:12 Ljubljana, 02. septembra (STA) - Brezskrbno počitniško obdobje se je danes končalo za okoli 261.500 slovenskih šolarjev, med katerimi je okoli 74.000 dijakov in 187.525 učencev. Prav poseben dan je bil za 20.840 otrok, ki so v šolske klopi sedli prvič. Tudi najvišji državni predstavniki so jim zaželeli uspešno leto, veliko pozornosti pa je danes namenjene varnosti na cestah.

Za prvošolce so šole danes priredile posebne sprejeme, šolarjem pa so na spletnih omrežjih in na različnih dogodkih zaželeli vse dobro tudi državni predstavniki. Predsednik republike Borut Pahor je na družbenih omrežjih objavil video poslanico. "Ob začetku novega šolskega leta (vas) vabim, da sprejemate nova znanja z odprto glavo, predvsem pa, da o vsem razmišljate s svojo glavo," je nagovoril šolarjev.

Premier Marjan Šarec je svoj nagovor prvošolcev na Osnovni šoli (OŠ) Vodmat zaradi nepričakovanih neodložljivih obveznosti odpovedal, so pa otroke ponekod nagovorili člani vladne ekipe. Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je obiskal Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana, kjer je šolarjem zaželel, da bi se v šoli dobro počutili vsak dan in ne le na prvi šolski dan. "Šola je učenje in še marsikaj več," je dejal v izjavi medijem.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je nagovoril prvošolce OŠ Josipa Plemlja Bled. Nadobudnim prvošolčkom je čudovit prvi šolski dan na Twitterju zaželel minister za zunanje zadeve Miro Cerar, ki je zatrdil, da je vlaganje v izobrazbo najkoristnejša naložba v življenju. Ministrica za pravosodje Andreja Katič pa je skupaj z ustavnim sodnikom Matejem Accettom učencem sedmega razreda OŠ Prežihovega Voranca v Ljubljani podelila tiskano izdajo Ustave v stripu. Ministrica je ob tem poudarila, da gre za pripomoček za širjenje zavedanja o demokraciji in pravni državi.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je v OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani prvošolčkom podelil nahrbtnike za večkratno uporabo. Gre sicer za šolo, ki ima tudi naziv Eko šola in si prizadeva za čim manjšo uporabo plastičnih izdelkov. Ob dogodku so na ministrstvu napovedali, da bo minister oktobra z vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami podpisal kodeks za zmanjšanje uporabe plastičnih izdelkov.

Župan Zoran Janković je na prvi šolski dan prvošolce pozdravil v številnih ljubljanskih šolah. Prvošolcem v OŠ Vodmat je dejal, da morajo ubogati učiteljice in učitelje, ko pridejo domov, pa starše. Zaželel jim je, naj prihodnjih devet let uživajo, saj da bodo minila prehitro. Svetoval jim je tudi, naj se učijo, "kajti znanje je tista podlaga, ki potem omogoča dobro bivanje v srednji šoli in na fakulteti".

Za varno pot v šolo in domov na območju šol in vrtcev ter na šolskih poteh skrbijo številni policisti, redarji in prostovoljci. Za danes so na policiji voznike opozorili, naj v bližini šol prilagodijo hitrost vožnje in naj bodo še posebej pozorni na prvošolčke. Napovedali so, da bodo v naslednjih dneh v bližini šol in na šolskih poteh poostreno nadzirali hitrost, uporabo varnostnih pasov, mobilnih telefonov in sistemov za prevoz otrok. Skupaj z zaposlenimi na Slovenskih železnicah izvajajo tudi poostren nadzor nad prepovedanim prehajanjem železniške proge in prečkanjem železniške proge na nivojskih križanjih.

Prvošolčki so sicer v prometu danes nase opozarjali z rumenimi ruticami, ki so zanje obvezne, in rumenimi baloni. Javna agencija RS za varnost prometa je namreč ob prvem šolskem dnevu pripravila akcijo s sloganom #VarnoVŠolo, v okviru katere so prošolcem razdelili rumene balone, s katerimi nase opozarjajo voznike. Osrednji dogodek je potekal v Osnovni šoli Simona Jenka v Kranju, kjer so otrokom čez cesto pomagali tudi nogometni reprezentanti, udeležila pa se ga je tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Poudarila je, da je v prometu pomembno biti viden in previden. Viden zato, da opozoriš nase, da so drugi pozorni nate v prometu, previden pa zato, ker vedno in povsod lahko za svojo varnost največ narediš sam, je dejala.

Ljubljanski policisti so sicer k skrbi za varnost otrok v prometu letos pristopili malo drugače, saj so se jim na lastno pobudo pri varovanju otrok na poti v šolo in domov pridružili dijaki dveh ljubljanskih srednjih šol, ki bodo učence na šolski poti spremljali celoten prvi teden v septembru. Vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun, je odločitev dijakov označil kot zelo dobrodošlo in jo na policiji podpirajo iz različnih razlogov. "Prvič, ker smo dobili zelo pomembne pomočnike pri zagotavljanju varne poti v šolo, hkrati pa vidimo, da se mladi zavedajo odgovornosti, ki jo prinašajo pasti v cestnem prometu," je dejal.

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) pa je v sodelovanju z avto-moto društvi in policijo v okviru kampanje Še 365 dni! ponovno opozorila voznike in druge udeležence v prometu, da se otroci in mladi vračajo na šolske poti. V okviru akcije sta AMZS maskoti Marko in Zdravko med drugim obiskali učence OŠ Prežihovega Voranca Maribor. V spremstvu AMZS inštruktorja varne vožnje Darka Daljevića in vodje policijskega okoliša policijske postaje Maribor I Janeza Hancmana sta drugošolcem predstavila pasti in izzive varne udeležbe v prometu.

Učence osnovnih šol v šolskih klopeh letos čakata prenovljena učna načrta za slovenščino in izbirni predmet čebelarstvo, na voljo pa bosta tudi dva nova izbirna predmeta - filmska vzgoja in slovenski znakovni jezik. Učence 2. razredov letos v šoli prvič čakajo brezplačna učna gradiva.

Dijaki imajo na voljo nekatere nove izobraževalne programe ter razširjen nabor programov, v katerih lahko opravljajo vajeništvo. Za tiste polnoletne pa je novost, da si odsotnosti od pouka več ne bodo mogli opravičiti sami in da starši za vpogled v ocene več ne bodo potrebovali njihovega soglasja.

Ravnatelj Gimnazije Koper Bruno Petrič je ob začetku novega šolskega leta dejal, da opaža ponovno rast zanimanja za vpis v gimnazije. Tako opaža, da se po povečanem vpisu v poklicne izobraževalne programe v preteklih letih trend spet obrača v prid gimnazijskih programov.

Učitelji pa si lahko v novem šolskem letu obetajo predvsem višje plače. 1. novembra se jim bodo te zvišale za en plačni razred, že septembra bodo za en razred višje plače dobili razredniki.

Šolarje bodo letos najdlje prosti med božičnimi in novoletnimi prazniki, in sicer od 25. decembra do 5. januarja, pri čemer jim petka, 3. januarja, ne bo treba nadomeščati.