c S

V Beogradu zmagoslavje mladih slovenskih družboslovcev

02.09.2019 14:06 Ljubljana/Beograd, 02. septembra (STA) - Za slovenske dijake se je uspešno končalo tekmovanje mladih raziskovalcev družboslovnih smeri v Beogradu. Z individualnega tekmovanja s področij psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije so se vrnili s številnimi priznanji, in sicer s tremi zlatimi medaljami, z dvema bronastima in eno nagrado za inovativno zasnovo naloge.

Udeleženci tekmovanja The International Conference of Young Scientists - Social Science, stari od 14 do 19 let, so morali pred mednarodno komisijo strokovnjakov predstaviti nalogo in plakat ter odgovarjati na številna vprašanja. Tekmovanje družboslovcev izhaja iz mnogo starejšega tekmovanja naravoslovcev The International Conference of Young Scientists in so ga tokrat organizirali drugič. V Beogradu se je predstavilo 38 dijakov in dijakinj iz 15 držav sveta, so v sporočilu za javnost navedli v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije.

Na področju psihologije je dobitnica zlatega priznanja na domačem tekmovanju mladih raziskovalcev Sara Bugarinović z Gimnazije Bežigrad z nalogo Stališča in predsodki do homoseksualnosti med različnimi generacijami heteroseksualcev osvojila zlato priznanje tudi v Beogradu. Zlato priznanje je osvojila tudi Katja Mogilnicki z Osnovne šole Gustava Šiliha z nalogo Učinkovito in ugodno čiščenje mačje dlake s tekstila, ki pokriva področje ekonomije. S področja zgodovine je z nalogo Nedokončana proga Črnomelj-Vrbovsko sodeloval Sergej Drakulič s Srednje šole Črnomelj in osvojil zlato priznanje.

Z zgodovino se je ukvarjal Bruno Šonc z Osnovne šole Šalek, ki je za nalogo Dve veliki žalovanji Slovencev v dveh Jugoslavijah prejel bronasto priznanje. Z nalogo z naslovom Ali jemo z očmi? Vpliv barve na zaznavanje okusa s področja psihologije je Taja Majhenič z Osnovne šole borcev za severno mejo Maribor prav tako prejela bronasto priznanje.

Sodeloval je tudi Matevž Rezman Tasič z II. gimnazije Maribor, ki je za nalogo Legitimizacija oblasti in distributivna pravičnost prejel nagrado za inovativno zasnovo naloge iz filozofije, so pojasnili v zvezi.

Prihodnje leto bo tekmovanje po njihovih navedbah potekalo v turškem Izmirju.