c S

Pikalo v poslanici ob novem šolskem letu zaželel veliko znanja in prijateljstev

30.08.2019 13:36 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je v poslanici ob začetku šolskega leta vsem, ki so tako ali drugače povezani s šolo, zaželel veliko znanja, prijateljstev in vsega ostalega, kar šola prinaša. "Prav šola je v Sloveniji eden od najboljših družbenih podsistemov in prav je tako, saj gre za naše državljane in prihodnje generacije," je zapisal.

V poslanici je Pikalo spomnil na nekatere novosti, ki čakajo učence in dijake, med drugim na brezplačne učbenike in učna gradiva za prvi in drugi razred osnovne šole, spremenjen način opravičevanja polnoletnih dijakov in na novo t. i. Belo knjigo, ki jo pripravlja ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Ta bo, kot je zapisal, pomenila dolgoročni strateški načrt za slovenski izobraževalni sistem v prihodnjih desetletjih.

Učiteljem je Pikalo v poslanici postregel z informacijo, da ministrstvo snuje nov karierni sistem, ki je tisti, s katerim šola stoji ali pade. "Zato je tako zelo pomembno, da na eni strani vztrajamo pri kakovosti, na drugi strani pa dajemo avtonomijo učiteljem in jim zaupamo, da bodo opravili svoje delo kar najbolj kakovostno, pri čemer bodo za to ustrezno karierno in drugače nagrajeni," je zapisal.

V ponedeljek se bo namreč začelo novo šolsko leto. V šolske klopi bo sedlo okoli 74.000 dijakov in 187.525 učencev, od tega 20.840 učencev prvič.