c S

Spet v šolo: V Sloveniji delujejo tudi mednarodne šole

30.08.2019 08:22 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - V Sloveniji so na voljo različni osnovnošolski in srednješolski programi, med njimi tudi mednarodni. V prvi vrsti so namenjeni tujcem, lahko pa jih obiskujejo tudi slovenski šolarji. Izvajajo jih zasebne mednarodne šole in javne šole z mednarodnimi oddelki. Interes za omenjene programe se vsako leto povečuje - letos bodo imeli že 600 vpisanih.

V Sloveniji delujejo tri zasebne mednarodne šole: Britanska mednarodna šola v Ljubljani (British International School of Ljubljana), Mednarodna šola Ljubljana (QSI International School) in Francoska šola (Ecole Francaise Ljubljana). Te ponujajo učne programe svojih držav, hkrati pa izvajajo programe, ki so enaki programom v mreži mednarodnih šol. V šolskem letu 2018/19 je bilo v omenjenih šolah po podatkih Britanske šole vpisanih skupaj okoli 400 učencev.

Poleg zasebnih šol mednarodne programe ponujajo tudi javne šole, ki imajo mednarodne oddelke. Ena takih je Osnovna šola (OŠ) Danile Kumar, katere mednarodni oddelek so uvedli na pobudo tujih diplomatov in gospodarstvenikov. Začeli so leta 2007/2008 s 50 vpisanimi. Danes je na mednarodnem oddelku šole vpisanih okoli 200 učencev.

"Število se spreminja, saj se učenci vpisujejo in izpisujejo skozi celo šolsko leto. Učenci so stari od treh do 15 let," je za STA dejala Irena Šteblaj, sicer vodja mednarodnega oddelka OŠ Danile Kumar. Vpisujejo tuje državljane, izjemoma slovenske otroke, ki so se šolali v tujini in se tja nameravajo vrniti. Ponavadi so učenci od 36 do 40 različnih narodnosti.

Njihovi učenci ponavadi šolanje nadaljujejo na Gimnaziji Bežigrad. Na vprašanje, ali imajo pri prehodu težave, je odgovorila pritrdilno. "Čeprav imajo učenci pri nas na urniku slovenski jezik kot tuj jezik dve uri tedensko, se ga ne naučijo, kot bi se ga naučili v slovenski šoli," je dejala.

"Po drugi strani pa učence naučimo veliko različnih tehnik učenja, razmišljanja, raziskovanja, komunikacije in ostalih kompetenc, tako da se lahko tudi v slovenskih javnih programih dobro znajdejo in hitro prilagodijo," je poudarila Šteblajeva.

Obstaja pa tudi program mednarodne mature. V Sloveniji tovrsten program ponujata Gimnazija Bežigrad v Ljubljani in II. Gimnazija Maribor ter od lani Gimnazija Kranj. Program je namenjen dijakom zadnjih dveh letnikov srednje šole.

II. gimnazija Maribor ima dveletni preduniverzitetni program od leta 1990. "To je program mednarodne mature, ki je namenjen dijakom tretjih in četrtih letnikov. Pouk v tem programu poteka v angleščini, je pa tudi obvezen materni jezik. Pri slovenskih otrocih je to slovenščina, ostali otroci pa imajo svoj materni jezik," je za STA pojasnil ravnatelj Ivan Lorenčič. Letos je na gimnaziji mednarodno maturo opravljalo 22 slovenskih in 10 tujih dijakov.

V program se vpisujejo dijaki, ki so najmanj prav dobri. Ko končajo, lahko z diplomo mednarodne mature nadaljujejo študij na vseh univerzah doma in v tujini. "A večina dijakov oziroma okoli 60 do 70 odstotkov se jih odloči za nadaljnje šolanje v tujini, kjer se vpisujejo največ na naravoslovne vede, kot so kemija, mikrobiologija, biologija in podobno," pravi.

Poudarja še, da se dijaki slovenskih gimnazij z odličnimi dosežki uvrščajo v sam vrh med več kot 1300 šolami po svetu, kjer opravljajo mednarodno maturo. "To je rezultat trdega dela," je prepričan.

Lani je zaživela tudi Evropska šola Ljubljana, ki jo je ustanovila vlada, namenjena pa je otrokom zaposlenim v inštitucijah EU. Septembra so sprejeli prvih deset otrok v 1. in 2. letnik primarne stopnje. Program izvajajo v dveh jezikovnih sekcijah, angleški in slovenski. Otroci se v jezikovne sekcije vključujejo glede na materni oz. dominantni jezik družine, je za STA povedala ravnateljica šole Darinka Cankar.

Poleg tega otrokom nudijo tudi pouk materinščine, kar pomeni, da bodo v šolskem letu 2019/20 izvajali francoščino, nemščino, španščino in litovščino.

Letos bodo pouk izvajali v celotni primarni stopnji, trenutno pa imajo vpisanih 46 otrok. Večina otrok je tujcev, nekaj pa je tudi slovenskih državljanov, je še povedala Cankarjeva.