c S

Novogoriške šole in vrtci pripravljeni na novo šolsko leto

28.08.2019 15:00 Nova Gorica, 28. avgusta (STA) - Novogoriške šole in vrtci so pripravljeni na novo šolsko leto, v katerem bo prag osnovne šole prvič prestopilo 299 otrok, 17 manj kot v tem šolskem letu. Kot so na današnji novinarski konferenci povedali predstavniki mestne občine, bo letos v šolah skupaj 2940 učencev, 48 več kot leto prej, zato so morali število oddelkov povečati za pet.

V Mestni občini Nova Gorica sicer deluje osem osnovnih šol, v katere je bilo v minulem šolskem letu v 139 oddelkov vključenih 2892 učencev, po zadnjih podatkih, ki so jih občini posredovale osnovne šole, pa bo v novem šolskem letu v 144 oddelkov vključenih 2940 učencev.

Po besedah vodje oddelka za družbene dejavnosti na novogoriški občini Marinke Saksida bodo morali zagotoviti pet oddelkov več, po dva več v Osnovnih šolah (OŠ) Frana Erjavca Nova Gorica in Solkan, po enega več v OŠ Branik, Milojke Štrukelj Nova Gorica in posebni OŠ Grgar, oddelek manj pa v OŠ Čepovan in posebni OŠ Ledine. Ob tem bodo v OŠ Kozara Nova Gorica organizirali še štiri oddelke posebnega programa in mobilno službo.

V novogoriški glasbeni šoli, ki ima podružnico še v Šempetru pri Gorici, je za novo šolsko leto v 34 oddelkih vpisanih 621 učencev.

Mestna občina je sicer za investicijsko vzdrževanje in nakup opreme na šolah letos namenila dobrih 192.000 evrov, od česar je bila skoraj polovica sredstev namenjena v Solkan oziroma za novo fasado in obnovo kuhinje ter pločnika okoli šole Trnovo.

Na področju predšolske vzgoje v novogoriški občini deluje pet vrtcev v sklopu osnovnih šol in samostojen javni zavod Vrtec Nova Gorica. V iztekajočem šolskem letu je bilo v 65 oddelkov vpisanih 1140 otrok, a se je zaradi dodatnih potreb število otrok in oddelkov med letom zviševalo.

Glede na aktualne podatke bo tudi v novem letu v vrtcih organiziranih 65 oddelkov, v katere bo vključenih 1130 otrok, torej deset manj kot lani. Oddelek več bo organiziran v Dornberku in Solkanu, oddelek manj pa v Novi Gorici in Grgarju. Kot je povedala Saksida, so prav vsi vpisani otroci dobili prosto mesto v vrtcu.

Za investicijska vzdrževanja in nakup opreme v vrtcih je občina letos namenila dobrih 86.000 evrov, največ 37.500 evrov za obnovo atrijev v Šempasu, v Dornberku so za klimatsko napravo, tende in opremo za otroke ter osebje porabili 22.700 evrov, dobrih 10.000 evrov pa še za intervencijska popravila v vrtcu Grgar.