c S

K reševanju mladinskih problematik treba pristopiti s sodelovanjem in dialogom

12.08.2019 12:45 Ljubljana, 12. avgusta (STA) - Ob današnjem mednarodnem dnevu mladih so na ministrstvu za izobraževanje skupaj z uradom za mladino pripravili sprejem za predstavnike mladinskih organizacij. Sodelujoči so poudarili, da je k reševanju izzivov treba pristopiti z medsektorskim sodelovanjem ter v dialogu z mladimi. Na ministrstvu želijo biti most med različnimi deležniki.

S takšnimi srečanji mladim sporočajo, da lahko z aktivnostjo v družbi marsikaj spremenijo, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Martina Vuk. K reševanju problematik je treba pristopati medsektorsko, izobraževanja in uspešnega prestopa na trg dela ne gre ločevati od stanovanjske problematike ter zdravja, je ob robu srečanja pojasnila Vukova. Stanovanjsko problematiko ocenjuje kot perečo, spomnila je tudi na pozno odseljevanje od staršev.

S sprejemom so po besedah državnega sekretarja na ministrstvu Jerneja Štromajerja želeli pokazati, da so vključujoče ministrstvo in imajo posluh za mlade. "Mladi se danes soočajo s številnimi težavami, ki so posledica globalnega časa in krize," je poudaril.

Za reševanje izzivov mladih je treba odpreti dialog, je povedal direktor urada za mladino Tin Kampl. Pri pripravi politik pa je treba imeti tudi jasne podatke. Za prihodnje leto tako načrtujejo izvedbo raziskave mladina 2020. "Raziskava bo dala jasne podatke, kateri so ključni izzivi, s katerimi se soočajo mladi," je pojasnil. Prehod mladih na trg dela, prekarne oblike dela in stanovanjska problematika pa so ključni izzivi, ki vplivajo na osamosvajanje mladih. Ukrepi se po njegovih besedah že pripravljajo na posameznih področjih.

Na mladinskih organizacijah pozdravljajo tovrstna srečanje predvsem zaradi medsebojnega spoznavanja. "Imamo možnost, da se na neformalen način spoznamo, tako s pristojnimi organi kot s sorodnimi društvi in organizacijami," je povedal član predsedstva Študentske organizacije Slovenije Miha Zupančič.

Ob letošnjem dnevu so Združeni narodi (ZN) izpostavili izobraževanje, ki naj bo dostopno in relevantno. Sogovorniki se strinjajo, da je izobraževanje v Sloveniji dobro urejeno. Kot prednost pa izpostavljajo, da je celotno izobraževanje, tudi študij, brezplačno.

Štromajer je napovedal pripravo bele knjige, ki bo vsebovala spremembe šolskega sistema pri nas. "Tudi izobraževalni sistem bo moral stopiti v korak s časom, seveda pa je takšne zadeve treba delati ne samo s tresočo roko, ampak zelo premišljeno," je pojasnil.

Martina Vuk pa je napovedala uvedbo državljanske vzgoje v srednje šole, pričakovati jo je mogoče v šolskem letu 2020/21. "Participacija mladih je ključna, ne sme se nam zgoditi apatija neke generacije," je pojasnila. Vendar je za uspešno participacijo nujno poznavanje delovanja družbe, je ocenila.

Mladinski delegat pri OZN Patrik Bole pa je predlagal, da se v šolo vključiti več znanj o trajnostnem razvoju in digitalno opismenjevanje.

Ob pozitivnih plateh izobraževanja pa sogovorniki izpostavljajo tudi težave, med drugim opozarjajo, da študentom preglavice povzroča pomanjkanje nastanitev. Bivanjska problematika, tako na trgu kot v študentskih domovih, se po oceni Zupančiča rešuje prepočasi.

Vukova je spomnila, da je študentskih postelj vedno primanjkovalo. "Zdaj smo v precej dolgem obdobju, ko žal ni investicijskih sredstev za gradnjo domov. Drug problem pa je napihovanje nepremičninskega balona, ki se odraža v naraščanju najemnin. Razkorak med tem, ali si nekdo lahko privošči bivanje ali ne, se že pozna," je dejala. Izgraditi bo treba več domov in pogledati tudi splošno stanovanjsko politiko, je ocenila.

Ob mednarodnem dnevu mladih, ki so ga razglasili ZN, se opozarja na tematike in izzive, ki so pred mladimi. Urad za mladino pa pri nas mlade definira kot tiste, ki so stari med 15 in 29 let. V Sloveniji je 309.000 mladih, polovica se jih izobražuje.