c S

Evropska juniorska računalniška olimpijada priložnost za promocijo računalništva in Slovenije

01.08.2019 07:36 Ljubljana, 01. avgusta (STA) - Slovenija bo konec avgusta v Mariboru gostila tretjo Evropsko juniorsko računalniško olimpijado (EJOI). Olimpijada, ki se je bo udeležilo približno 90 tekmovalcev iz 23 držav, je po besedah zunanjega sodelavca Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) Luke Fürsta dobra priložnost za promocijo računalništva in programiranja kot tudi Slovenije.

Kot je povedal Fürst, sicer predavatelj na ljubljanski fakulteti za računalništvo in informatiko, smo Slovenci na področju mednarodne organizacije računalniških tekmovanj pionirji, saj smo že leta 1988 v Novi Gorici organizirali prvo mednarodno računalniško olimpijado.

Podoben dogodek bo Slovenija gostila tudi letos med 23. in 29. avgustom, ko bo na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru potekala tretja Evropska juniorska računalniška olimpijada, na kateri se bodo mladi iz cele Evrope merili v znanju in spretnostih računalniškega programiranja.

Namen dogodka, ki ga organizirata ministrstvo za izobraževanje znanost in šport ter ZOTKS, je spodbujati zanimanje za računalništvo in informacijsko tehnologijo med mladimi.

Olimpijada po navedbah organizatorjev združuje posebej nadarjene mlade iz različnih držav ter jim omogoča pridobivanje in izmenjavo strokovnih ter kulturnih izkušenj. Letošnje olimpijade se bo udeležilo približno 90 osnovnošolcev iz 23 držav.

Pred začetkom olimpijade je minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo izpostavil, da v Sloveniji velik poudarek dajemo znanju in opismenjevanju s področja računalništva. Olimpijada pa bo po njegovih besedah služila "kot širši opomnik, kaj vse je v družbenem smislu potrebno storiti, da promoviramo razvoj računalniškega poučevanja ter vseh stvari, ki so z računalnikom, kreacijo tehnologij in uporabo tehnologij povezane."

Tekmovanje izhaja iz Mednarodne računalniške olimpijade, ki poteka že 30 let. Ker tam tekmujejo le dijaki, so leta 2017 odprli novo tekmovanje iz računalništva, ki je namenjeno učencem osnovnih šol. Poimenovali so ga Evropska juniorska računalniška olimpijada.

Prvo takšno tekmovanje je potekalo v Bolgariji, lani je bilo v Rusiji, letos pa bo torej v Sloveniji na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Dva tekmovalca iz Slovenije sta lani na tem tekmovanju osvojila bronasti odličji. Vsaka država lahko sicer sodeluje s štirimi tekmovalci, zraven pa sta še dva mentorja.