c S

Mariborska občina razpisala štipendije za dijake in študente

29.07.2019 11:53 Maribor, 29. julija (STA) - Mariborska mestna občina je nedavno na svoji spletni strani objavila dva razpisa za štipendiranje dijakov in študentov, ki prihajajo z območja mestne občine, v naslednjem šolskem oziroma študijskem letu. Prvi je namenjen štipendiranju nadarjenih dijakov in študentov, drugi pa štipendiranju dijakov v srednjem poklicnem izobraževanju.

Za podelitev štipendij nadarjenim dijakom in študentom je Mestna občina Maribor v letošnjem proračunu namenila 96.880 evrov. Dijaki morajo vloge oddati do 13. septembra, študenti pa najpozneje do 15. oktobra.

Na podlagi pravilnika so do denarja upravičeni dijaki od drugega letnika srednje šole in študenti od drugega letnika do začetka absolventskega staža, pa tudi študenti podiplomskega magistrskega študija od prvega letnika dalje do začetka absolventskega staža. Ob tem morajo imeti stalno prebivališče v Mestni občini Maribor.

Za prejem štipendije so morali prijavljeni kandidati v preteklem šolskem letu dosegli kot dijaki v povprečju doseči zaključno oceno najmanj štiri, študentje pa povprečno oceno vseh opravljenih izpitov najmanj osem, hkrati pa so dosegli tudi druge izjemne dosežke.

Za podelitev štipendij dijakom srednjega poklicnega izobraževanja je v mestnem proračunu za leto 2019 rezerviranih 3120 evrov, kandidati pa morajo vloge oddati najpozneje do 13. septembra. Do štipendij so upravičeni dijaki najmanj drugega letnika s stalnim bivališčem v Mariboru, ki so v minulem letu dosegli povprečno oceno najmanj tri ter posebne dosežke pri šolskih in obšolskih dejavnostih.

Kot so pojasnili na mariborski občini, so višino sredstev za štipendije na obeh področjih postavili v skladu z izkušnjami iz preteklih let.