c S

Kostanjeviško osnovno šolo bodo do novega šolskega leta v glavnini prenovili

29.07.2019 10:59 Kostanjevica na Krki, 29. julija (STA) - Kostanjeviška Osnovna šola Jožeta Gorjupa, ki jo med počitnicami energetsko sanirajo in prenavljajo, bo do novega šolskega leta nared. Dela se bodo zaradi odsluženega ostrešja nekoliko zavlekla le v šolski telovadnici, kar po besedah ravnateljice Melite Skušek ne bo povzročilo večjih težav. Prenova telovadnice bo sicer terjala dodatne stroške.

Kostanjeviški župan Ladko Petretič je medijem nedavno povedal, da naj bi energetsko sanacijo končali pred novim šolskim letom, ker pa občina v lastni režiji izvaja še dodatna dela v starem delu šole in njeni okolici, se bodo najverjetneje nekatera manjša dela zavlekla še v september.

Ravnateljica Osnovne šole Jožeta Gorjupa Skuškova je dodala, da so s potekom prenovitvenih del zadovoljni in da verjamejo, da bodo pravočasno pripravljeni na pouk. V primeru kakšnih zapletov se bodo pač prilagodili, je še pristavila.

Občina Kostanjevica na Krki, podjetje Petrol in pogodbeni partner Plistor so sicer lani podpisali koncesijsko pogodbo za energetsko sanacijo leta 1907 zgrajenega starega in leta 1980 zgrajenega novega dela Osnovne šole Jožeta Gorjupa. Osnovna naložba bo brez davka znašala nekaj več kot 1,26 milijona evrov.

Po Petrolovih podatkih bo ta družba za naložbo prispevala nekaj več kot 630.000 evrov, ministrstvo za infrastrukturo bo kostanjeviško naložbo podprlo z nekaj več kot 540.000 evri evropskega kohezijskega denarja. Razliko bo pokrila domača občina. Po županovih zadnjih ocenah bo morala ta skupaj z dodatnimi stroški prispevati približno 700.000 evrov, zaradi česar jo čaka proračunski rebalans.

Sanacijska dela obsegajo prenovo pročelja novejšega šolskega krila in telovadnice, toplotno izolacijo podstrešja in strehe, menjavo stavbnega pohištva in vgradnjo zunanjih senčil. Za ogrevanje bodo namestili toplotno črpalko in manjši plinski kotel. V telovadnici in jedilnici bodo uredili zračenje, sanirali in pocenili bodo osvetlitev ter izvedli druge sanacijske ukrepe, so še navedli pri Petrolu.

Kostanjeviška občina hkrati s sanacijo izvaja še dodatne ukrepe za celovito sanacijo šolske stavbe. V naložbo je posredno vpet tudi dokaj nov objekt otroškega vrtca Plavček, ki ga bodo priključili na skupno ogrevanje s šolo.

Osnovno šolo Jožeta Gorjupa v Kostanjevici na Krki je sicer zadnje šolsko leto obiskovalo nekaj več kot 230 šolarjev, otroški vrtec Plavček pa nekaj več kot 100 otrok.