c S

V prvem roku na študij sprejetih 11.051 bodočih študentov

23.07.2019 13:43 Ljubljana, 23. julija (STA) - V prvem prijavnem roku se je na dodiplomski in enoviti magistrski študij prijavilo 14.590 oseb. Razpisanih je bilo 17.396 mest, nanje pa je bilo sprejetih 11.051 kandidatov. O rezultatih bodo bodoče študente do četrtka obvestili po pošti, vpis pa bo potekal od 26. julija do 16. avgusta, so sporočili z ministrstva za izobraževanje.

Letos je bilo, v primerjavi z lanskim prvim prijavnim rokom, sprejetih nekaj manj kandidatov. Lani so v prvem roku prejeli 14.704 prijav, sprejetih je bilo 11.119 kandidatov.

Najvišji delež sprejetih glede na prijave ima Univerza v Mariboru, kjer so sprejeli 83,3 odstotka prijavljenih. Sledijo samostojni visokošolski zavodi in koncesionirani visokošolski zavodi, tam so sprejeli 82,7 odstotka prijavljenih. Na Univerzi na Primorskem so sprejeli 81,6 odstotka prijavljenih, na Univerzi v Ljubljani pa 72,1 odstotka.

Drugi prijavni rok bo potekal od 22. do 29. avgusta. Podatki o prostih mestih bodo objavljeni na portalu eVŠ, kjer morajo kandidati tudi oddati prijavo za vpis.

V drugem prijavnem roku se na prosta vpisna mesta lahko poleg kandidatov, ki se niso prijavili v prvem prijavnem roku ali se niso uvrstili v nobenega od v prvi prijavi naštetih študijskih programov, prijavijo tudi kandidati, ki se niso vpisali v študijski program, v katerega so bili sprejeti v prvem prijavnem roku oziroma so se iz tega študijskega programa izpisali do 16. avgusta.

Bodoči študentje, ki želijo prihodnje šolsko leto bivati v študentskem domu ali dobiti subvencijo za bivanje v zasebni nastanitvi, morajo prošnjo oddati do 16. avgusta. Do tega roka morajo prošnjo oddati tudi dijaki, ki bodo opravljali maturo v jesenskem roku, in kandidati, ki se bodo vpisali ali šele oddali prijavo za vpis na študij po roku za oddajo prošnje za bivanje.