c S

Pikalo glede financiranja šolstva: V tem mandatu bo težko pripraviti novelo z ustrezno podporo

19.07.2019 07:07 Ljubljana, 18. julija (STA) - Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je po tem, ko je DZ na ponovnem glasovanju zavrnil novelo zakona o financiranju izobraževanja, dejal, da bo treba stvari premisliti in iskati nov konsenz. Za to si bo prizadeval, a obenem ugotavlja, da bo v tem mandatu zelo težko pripraviti različico, ki bo v DZ dobila podporo.

Za novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je na današnjem vnovičnem glasovanju, ki ga je zahteval državni svet, glasovalo 43 poslancev, proti jih je bilo 23. Za ponovno potrditev zakona je bilo po odložilnem vetu potrebnih najmanj 46 glasov. Za novelo so glasovali v koalicijskih LMŠ, SD, SAB in DeSUS ter v Levici, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih skupnosti. V SMC so se vzdržali, v SDS, NSi in SNS pa so bili proti.

Minister za izobraževanje Pikalo je po današnji seji vlade na nekatere pozive k prevzemanju odgovornosti odgovoril s pojasnilom, da smo doslej imeli že šest različic tega zakona in bi potemtakem morali vsi ministri, ki so jih neuspešno predlagali, prevzeti odgovornost. "Vemo, od kod prihajajo taki pozivi, so politični in jasno motivirani, tako da se nanje v tem smislu ne odzivam," je dejal v izjavi novinarjem.

Po njegovih besedah bo treba do jeseni očitno stvari premisliti. Soglasja ni bilo mogoče najti v dveh mandatih DZ, je spomnil popoldne v izjavi na ministrstvu. Glede na to bo treba po njegovih besedah razmišljati "izven vseh okvirov", "izvem škatle". "Ustaljene različice zakona smo že preigrali," je dejal. Še so možne rešitve, vredno se je potruditi, je prepričan. Vendar pa ima po njegovih besedah trenutno prednost zakonodaja, ki je pripravljena na ministrstvu.

Moti ga, da je bila v koalicijskih usklajevanjih in tudi na vladi podpora koalicijskih strank noveli jasna, "ko pride do glasovanja, pa imamo očitno tudi v koaliciji problem". SMC je bila tako kot na prvem glasovanju v DZ tudi danes vzdržana, že po potrditvi novele zakona na vladi pa je sporočila, da bo v parlamentarnem postopku zanjo ključno mnenje zakonodajno-pravne službe. Ta je imela številne pripombe.

"Imel sem vsa zagotovila, da bi bila predlagana rešitev lahko sprejeta, a na koncu ni bila," je dejal. Ne počuti se izigranega, saj po njegovih besedah vsakdo ve, kaj je njegova politika.

"Politika tistega, kar zagovarjam jaz, je jasna že vseskozi - prioriteta je vedno javno šolstvo, zasebno šolstvo pa je lahko pomembno dopolnilo," je izpostavil. "Toda v razmerah, ko nimamo dovolj sredstev niti za javno šolstvo in ko starši plačujejo velike zneske za vrtce, se mora človek marsikaj vprašati," je opozoril.

Na očitke vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča o nezadostnem usklajevanju odgovarja, da so se zelo veliko pogovarjali in bili na več usklajevanjih, še preden je vlada predlog potrdila tudi formalno.

Na napoved stranke SAB, da bodo po zavrnitvi novele zahtevali razpis referenduma na to temo, pa odgovarja z besedami, da je referendum najvišja oblika izražanja volje ljudstva in vsak, ki je demokrat, ne more biti proti referendumu.

Z novelo zakona naj bi uresničili ustavno odločbo iz leta 2014 glede financiranja zasebnih osnovnih šol. Po noveli bi država 100-odstotno financirala obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah, razširjenega dela javnega programa pa ne več. Tako so bila mnenja o tem, ali se ustavna odločba uresničuje, različna. Če bi bila novela sprejeta, se ji je obetala ponovna ustavna presoja.