c S

Poslanske skupine za enostavnejše reševanje vlog za državne štipendije

12.07.2019 07:00 Ljubljana, 11. julija (STA) - DZ se je v nadaljevanju plenarne seje lotil predloga sprememb zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. V skladu z njim bi pri reševanju vlog za državne štipendije črtali pravilo glede fiktivnega izračuna in tako poenostavili postopek. Med poslanskimi skupinami ni nobena napovedala nasprotovanja predlogu.

Predlog ukinja fiktivni izračun pravice, ki ga zakon določa kot sankcijo v primeru, ko družina ne uveljavi določenih pravic iz javnih sredstev v predpisanem vrstnem redu. Družina mora namreč najprej uveljaviti otroški dodatek, nato denarno socialno pomoč in varstveni dodatek in šele na koncu otrok uveljavi državno štipendijo, je v predstavitvi predloga povedala državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Breda Božnik.

Če družina navedenih pravic ne uveljavi po predpisanem vrstnem redu, mora center za socialno delo izvesti fiktivni izračun pravice, da ugotovi, ali bi bila družina do pravice upravičena. Če bi bila upravičena, šteje to fiktivno pravico kot dohodek, ki naj bi ga družina prejemala. Vendar pa pravilo fiktivnega izračuna ne velja za vse pravice iz javnih sredstev, je spomnila.

Po njenih besedah pa bodo s črtanjem fiktivnega izračuna pravice dijaki in študentje pridobili pravico do državne štipendije, ki jim pripada glede na dejanski materialni položaj.

Postopek bo po predlogu tudi enostavnejši. Izračuna fiktivne denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka pri ugotavljanju upravičenosti do državne štipendije namreč ni bilo mogoče avtomatizirati.

Po predlogu bo sprememba državni proračun dodatno obremenila za 300.000 evrov v letošnjem letu in za približno 1,2 milijona evrov v letu 2020.

Nobena od poslanskih skupin v predstavitvi stališč ni napovedala nasprotovanja predlogu. V SAB so izrazili strinjanje s cilji vlade, da morajo biti postopki čim hitrejši. Spremembe bodo prispevale tudi k zmanjšanju zaostankov pri reševanju vlog, je dejal Vojko Starović.

Centri bodo vloge že od 1. avgusta reševali hitreje in bolj učinkovito, so opozorili v SMC. Število zaostankov na ministrstvu za delo se je že več kot prepolovilo in so na dobri poti, da jih do konca leta sploh ne bo več, je menila Janja Sluga.

Naloga socialne države je zagotavljati čim večjo raven socialne varnosti in pravičnosti, so opozorili v LMŠ. Po predlogu bo reševanje vlog hitrejše, delavci na centrih bodo razbremenjeni, zaostanki pa se bodo zmanjšali, je izpostavil Aljaž Kovačič. Da s predlogom krepijo sistem socialnih transferjev, pa je v imenu poslancev SD dejal Marko Koprivc.

Socialna zakonodaja mora biti pravična in učinkovita, hkrati pa morajo biti postopki enostavni, pa je v predstavitvi stališča poslancev DeSUS navedel Jurij Lep.

V NSi podpirajo poenostavitev postopkov in debirokratizacijo, je zagotovil Aleksander Reberšek.

V SDS pa menijo, da ne bi smeli zanemariti opozoril zakonodajno-pravne službe DZ, da bodo na slabšem tisti, ki bodo vrstni red uveljavljanja prejemkov, kot ga določa veljavna ureditev, upoštevali, je povedal Boris Doblekar.

V SNS so medtem izrazili začudenje nad tem, da je bil fiktivni izračun sploh uveden. Upoštevano mora biti dejansko stanje, ne pa navidezno, je dejal Jani Ivanuša.

V Levici, kjer so sicer napovedali podporo predlogu, so pozvali h koreniti prenovi štipendijske politike. "Potrebujemo ukrepe, ki bodo temeljito naslovili probleme študentov, ne pa le prerazdeljevali drobiža," je pozval Miha Kordiš.

DZ bo o predlogu odločal v petek v okviru glasovanj.