c S

Sviz ministra poziva k zagotovitvi sindikalne svobode na mariborski šoli

12.07.2019 07:36 Maribor, 11. julija (STA) - Sindikat Sviz je ob dogajanju na Srednji šoli za oblikovanje Maribor, povezanem z izredno odpovedjo njihovemu sindikalnemu zaupniku Dejanu Paski, o katerem so javnost seznanili ta teden, šolskega ministra Jerneja Pikala danes pozval, naj zagotovi, da bo na omenjeni šoli spoštovana ustavna pravica do svobode sindikalnega delovanja.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so ob poprejšnjih nesprejemljivih dogodkih na šoli dodatno ogorčeni nad odzivom ravnateljice Nadje Jager Popovič po torkovi novinarski konferenci, na kateri so se postavili v bran svojemu sindikalnemu zaupniku ter proti poskusom discipliniranja sindikata. Ravnateljica naj bi namreč po njihovih navedbah izjavila, da Paska ne more biti sindikalni zaupnik na šoli, ki jo vodi ona.

Kot so danes sporočili iz sindikata, je za njih nedopustno, da delodajalec presoja, kdo sme biti sindikalni zaupnik in kdo ne.

Zato so ministra v javnem pismu opozorili, da izrečeno predstavlja kronsko potrditev njihovih že dozdajšnjih očitkov, da ravnateljica posega v ustavno zagotovljeno svobodo sindikalnega delovanja.

"Povsem nedopustno je, da ravnateljica kot delodajalec presoja, kdo sme biti sindikalni zaupnik sindikata in kdo morda ne. Odločitev o tem je namreč v izključni pristojnosti sindikata in Paska je bil izvoljen na demokratičnih volitvah, na katerih je prejel večino glasov," so zapisali.

Jager Popovičeva je po njihovem mnenju s svojo zadnjo izjavo "še dodatno razvrednotila navidezne razloge za izredno odpoved delovnega razmerja sindikalnemu zaupniku".

Od pristojnega ministra sindikat zato pričakuje, da bo kot najbolj odgovorni funkcionar, ki vodi zahtevno dejavnost vzgoje in izobraževanja, zagotovil, da bo tudi na mariborski srednji šoli za oblikovanje spoštovana ustavna pravica do svobode sindikalnega delovanja.

Na ministrstvu za izobraževanje so za STA potrdili, da so z dogajanjem na Srednji šoli za oblikovanje Maribor seznanjeni. Ob tem pa dodali, da pravice in obveznosti delodajalca v šolah izvaja ravnatelj, zakonitost njegovih ravnanj pa lahko presoja pristojno delovno sodišče, zato se do konkretnega primera ne morejo opredeljevati.

Kljub zaključku šolskega leta je na omenjeni srednji šoli napeto, saj je ravnateljica sindikalnemu zaupniku šole in še enemu od zaposlenih dala izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Paski naj bi v odpovedi pogodbe očitala, da naj bi zaposlene nagovarjal, da škodijo njej in da se odzovejo na po njegovem mnenju povsem nesprejemljiva ravnanja ravnateljice.

Jager Popovičeva je v odzivu zatrdila, da so interne težave v odnosih na šoli stalnica že nekaj let, o čemer pričajo tudi mnogi odhodi njenih predhodnikov. Za takšno stanje krivi posameznike in manjšo skupino, ki naj bi želela voditi šolo. V bran jo je vzel tudi Sindikat direktorjev in ravnateljev v vzgoji in izobraževanju.

O pritožbi na odpoved bo najprej odločal svet zavoda, a za zdaj še ni znano, kdaj naj bi sejo izpeljali, če ta ne bo razveljavil odpovedi, pa sta Paska in njegov odvetnik Dino Bauk že napovedala spor na delovnem sodišču.