c S

Poletna šola je po mnenju udeležencev izjemna izkušnja, ki jo želijo ponoviti

10.07.2019 14:09 Ljubljana, 10. julija (STA) - Čeprav v poletnih mesecih na univerzah ni rednih predavanj in izpitov, te ne počivajo. Posamezne fakultete namreč organizirajo raznovrstne dejavnosti. Ena teh so tudi poletne šole, ki gostijo študente celega sveta. Najbolj tradicionalni sta poletni šoli ekonomske in filozofske fakultete. Poletna šola je po mnenju udeležencev izjemna izkušnja.

Tako je ljubljanska ekonomska fakulteta v ponedeljek že dvajsetič odprla vrata Ljubljanski poletni šoli z naslovom Take the Best from East and West (Vzemi najboljše z Vzhoda in Zahoda). Zanimanje za program iz leta v leto narašča, kar dokazuje tudi vedno večja udeležba. Medtem ko se je prve poletne šole leta 2000 udeležilo 35 študentov iz petih držav, fakulteta tokrat gosti preko 400 študentov iz več kot 90 visokošolskih institucij z vsega sveta, so sporočili s fakultete.

Trideset mednarodno priznanih predavateljev bo v tritedenskem programu v sklopu 25 predmetov predavalo in izobraževalo študente iz 38 držav. V 20 letih so po navedbah fakultete skupno gostili več kot 4000 študentov. Ljubljanska poletna šola se tako po navedbah gostiteljev uvršča med največje poletne šole poslovnih in ekonomskih ved v Evropi.

Gre sicer intenziven program v angleščini. Namenjen je tujim in slovenskim študentom ter vsem znanja željnih, s področja vseh ved in stopenj znanja. Vključuje dodiplomske in podiplomske predmete s področja poslovnih ved, ekonomije poslovnega prava in poslovne angleščine. Drugi del je namenjen spoznavanju slovenske kulture, običajev in turističnih znamenitosti.

Organizatorji so poudarili, da je poletna šola stičišče številnih kultur in mednarodnih perspektiv, kar udeleženci vsako leto poudarijo kot izjemno osebno izkušnjo. Intenzivni izobraževalni proces poteka v medkulturnih skupinah s poudarkom na skupinskem delu in primerih iz prakse. Ob koncu predavanj opravijo izpit, kar jim prinese kreditne točke, ki jih uveljavljajo na svoji matični fakulteti, so dodali.

Poletna šola ponuja možnost druženja s kolegi iz drugih držav

Da je poletna šola izjemna izkušnja, meni tudi študentka iz Belorusije Angelika Lomat, ki sicer študira na Poljskem. Udeležila se je pravkar končane poletne šole Academia Aestiva Internationalis, ki jo je četrtič gostila ljubljanska fakulteta za družbene vede.

"To je moja prva izkušnja s poletno šolo in jo želim ponoviti. To je čudovita priložnost, da srečaš strokovnjake s posameznih področij in svoje izkušnje deliš s študenti drugih držav," je povedala za STA. Zahvaljujoč poletni šoli je poglobila znanje na novih področjih, sploh pa ima občutek, da je njeno delo nekaj vredno. Šole se je udeležilo 20 študentov iz 11 držav, na programu pa so bile človekove pravice.

Mladi so tako prisluhnili strokovnjakom, ki so med drugim spregovorili o razvoju človekovih pravic, o človekovih pravicah v digitalni dobi ter in ekstremizmih, ter se seznanili z njihovimi izkušnjami.

Tudi za Anjo Raduha iz organizacijske ekipe je poletna šola "definitivno izkušnja, ki jo želi ponoviti". "Poletna šola je bila po mojem mnenju strokovno izpeljana. Imeli smo odlično ekipo in tudi izredno prijetne udeležence," je povedala za STA.

Priložnost za učenje in izpopolnjevanje slovenskega jezika

Na ljubljanski filozofski fakulteti pa so že 38. zapovrstjo odprli poletno šolo slovenskega jezika, ki jo prireja Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik. Šole se udeležuje več kot sto tujcev iz 32 držav. Udeleženci lahko izbirajo med dvo- ali štiritedenskim tečajem slovenščine. Dopoldne je obvezen pouk (branje, pisanje, govor), popoldne pa so na vrsti lažje vsebine, na primer individualna konverzacija.

Obenem potekajo predavanja 55. seminarja slovenskega jezika, literature in kulture v organizaciji oddelka za slovenistiko z naslovno temo 1919 v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi (100-letnica ustanovitve Univerze v Ljubljani in priključitve Prekmurja ter slovenska književnost med obema vojnama). Na njem sodelujejo 104 udeleženci iz 26 držav - študenti in univerzitetni profesorji slovenščine, slavisti ter drugi znanstveni delavci, prevajalci ter kulturni delavci iz slovenskega zamejstva.

Za vse tiste, ki bi se radi naučili slovenskega jezika, ali svoje znanje še izpopolnili, spoznali Slovenijo in njeno kulturo, hkrati pa preživeli dva prijetna poletna tedna na morju, je tu 26. poletni tečaj slovenskega jezika na slovenski Obali: Halo, tukaj slovenski Mediteran!, ki ga organizira primorska fakulteta za humanistične študije.

Šola s temo Slovenski kulturni prostor od Vodnika do vodnikov našega časa poteka do 19. julija, kot tudi delavnice na temo slovenske folklore, slovenske ljudske glasbe, slovenske književnosti in gledališča ter filma.