c S

Odbor za izobraževanje bo nadaljeval razpravo o spremembah financiranja zasebnih osnovnih šol

01.07.2019 07:53 Ljubljana, 01. julija (STA) - Odbor DZ za izobraževanje bo danes nadaljeval v sredo prekinjeno obravnavo predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki prinaša spremembe financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah. Še tik pred sejo naj bi poslanci koalicije skušali najti skupno rešitev načina financiranja.

Odbor je namreč obravnavo te točke po dogovoru v koaliciji v sredo prekinil, ker je zakonodajno-pravna služba DZ ocenila, da je predlog na več mestih vprašljiv z vidika ustavne ureditve, na določenih mestih pa tudi protiustaven. V več strani dolgem mnenju je namreč opozorila, da predlog zmanjšuje financiranje zasebnih osnovnih šol, pri čemer pa ministrstvo za izobraževanje ni pojasnilo, kaj bi bil javni interes, ki utemeljuje takšno zmanjšanje oziroma poslabšanje pravnega položaja zasebnih šol ter staršev in otrok.

Zato so se v koaliciji dogovorili, da bo poskušalo ministrstvo do danes pripraviti ustrezna dopolnila, intenzivno usklajevanje pa je zadnje dni potekalo tudi med samimi koalicijskimi poslanci. Skupne rešitve jim do petka po informacijah STA ni uspelo najti, zato naj bi se poslanci koalicije še enkrat sestali danes pred samo sejo odbora in poskušali uskladiti skupno rešitev.

V LMŠ so v petek za STA povedali, da so pripravljeni, da skupaj najdejo najbolj pošteno rešitev, pri čemer ni nujno, da se to zgodi že danes. Tudi v DeSUS si zavzemajo, da najdejo neko vmesno pot, a o tem, katera bi bila ta, še niso želeli govoriti. Skrivnostni so bili tudi v SMC in SD.

Trenutno ministrstvo predlaga, da bi država obvezni del javnega programa financirala 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa pa ne bi financirala, medtem ko so bili predlogi istega ministrstva v preteklosti tudi že drugačni.