c S

Podpisan akreditacijski sporazum za Evropsko šolo Ljubljana

27.06.2019 17:20 Ljubljana, 27. junija (STA) - Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo se je danes srečal z generalnim sekretarjem Evropskih šol Giancarlom Marcheggianom, s katerim sta podpisala akreditacijski sporazum za Evropsko šolo Ljubljana. Šola je prvič odprla vrata septembra 2018, v preteklem šolskem letu je šolo obiskovalo deset učencev, so sporočili z ministrstva.

Slovenija je leta 2004 z vstopom v EU vstopila tudi v sistem Evropskih šol s sedežem v Bruslju. Evropska šola Ljubljana je šolarjem prvič odprla vrata lani septembra, ustanovljena pa je bila januarja 2018. Deluje v okviru Šolskega centra Ljubljana in zagotavlja osnovnošolsko in srednješolsko splošno izobraževanja po programu Evropskih šol predvsem za otroke zaposlenih v Evropski agenciji za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER) s sedežem v Ljubljani, in otroke zaposlenih v predstavništvu Evropske komisije, Informacijske pisarne Evropskega parlamenta ter drugih tujih državljanov, ki bivajo v Ljubljani oziroma v Sloveniji.

Šolo je v preteklem šolskem letu obiskovalo deset učencev, in sicer v slovenski jezikovni sekciji štirje učenci, v angleški jezikovni sekciji pa šest učencev.

Za prihodnje šolsko leto pričakujejo vpis približno 50 učencev na celotni primarni stopnji (P1-P5). Ob zaključku uvajalnega obdobja leta 2024 pa naj bi se v šolo vpisalo od 200 do 250 učencev.

V aprilu 2019 je Svet guvernerjev sprejel poročilo o nadzoru Evropske šole Ljubljana in šoli podelil akreditacijo za obdobje treh let, čemur je sledila le še sklenitev akreditacijskega sporazuma, kar sta minister in generalni sekretar storila danes.

Na podlagi akreditacijskega sporazuma Evropska komisija sklene sporazum o plačilu šolnin za otroke osebja institucij EU s Šolskim centrom Ljubljana. Poleg teh sredstev se program Evropske šole Ljubljana financira še iz državnega proračuna in šolnin, ki jih plačujejo starši oziroma skrbniki učencev, vpisanih v Evropsko šolo Ljubljana ter iz drugih virov.

Prva evropska šola je bila ustanovljena leta 1953 v Luksemburgu, prva evropska matura pa je potekala leta 1959. Trenutno deluje 13 evropskih šol in 18 akreditiranih evropskih šol. V šolskem letu 2018/2019 je šole obiskovalo skupno nekaj več kot 34.000 otrok, od tega je 257 slovenskih (0,9 odstotka), največ v Evropski šoli Bruselj I (134) in Evropski šoli Luksemburg II (93). V šestih šolah izvajajo pouk slovenščine kot materinščine oziroma 1. jezika.