c S

Na svetu vlade za študentska vprašanja zadovoljni s pripravo visokošolske novele

28.06.2019 07:00 Ljubljana, 27. junija (STA) - Člani sveta vlade za študentska vprašanja so se na današnji seji znova seznanili s pripravo predloga novele zakona o visokem šolstvu. Kot je po seji v izjavi pojasnil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Jernej Štromajer, je med člani prevladalo stališče, da priprava poteka "usklajeno in v konstruktivnem duhu".

Med glavnimi cilji novele so po Štromajerjevih besedah tudi jasna določitev definicije javne službe, vprašanje učnega jezika v visokem šolstvu ter ureditev dinamike financiranja visokega šolstva in učne obveznosti profesorjev. Izrazil je upanje, da bodo do končne različice predloga prišli v najkrajšem možnem času. Natančnejšega roka zaenkrat ni želel napovedati.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo se zaradi zadržanosti današnje seje ni mogel udeležiti. Že pred časom pa je v izjavi za STA pojasnil, da so pri noveli začeli od tam, kjer je prejšnja vlada končala. Vzeli so zakonsko besedilo, ki je bilo do takrat pripravljeno, ga v enem letu nadgradili in nato predstavili članom sveta vlade za visoko šolstvo.

Kar zadeva nov zakon o visokem šolstvu, pa bo treba najprej - in to bo po njegovem mnenju naloga za naslednje leto ali več -, sprejeti novo nacionalno strategijo oziroma nacionalni program visokega šolstva. Kot je opozoril po seji sveta vlade za visoko šolstvo, ki je bila 11. junija, bo treba pregledati, kaj je bilo storjeno od zadnjega nacionalnega programa iz leta 2011.

Pikalo si želi, da bi bila novela zakona o visokem šolstvu sprejeta čim prej, predvidoma še do novega leta. Delovna skupina nadaljuje usklajevanje posameznih delov novele in ko bodo rešitve usklajene, bodo nadaljevali s posveti v okviru sveta vlade za visoko šolstvo. Nato bo na vrsti javna razprava in medresorsko usklajevanje.

V Študentski organizaciji Slovenije si sicer želijo, da bi novela vključevala tudi omejitev vpisnih in drugih prikritih stroškov študija, brezplačen dostop do obvezne literature v digitalni obliki, javno objavo študentskih anket in zaključnih del ter financiranje javnih študentskih domov, saj so del javne službe, ter ureditev izplačevanja t. i. tržnih sredstev na visokošolskih zavodih.