c S

Na Igu odprtje prizidka k osnovni šoli

14.06.2019 10:29 Ig, 14. junija (STA) - Občina Ig je uspešno končala projekt rekonstrukcije in prizidave Osnovne šole Ig in s tem pridobila dodatnih dobrih tisoč kvadratnih metrov šolskih prostorov. Otvoritev prizidka bodo obeležili s prireditvijo, na kateri bo slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor, so sporočili iz občine.

Občina Ig ima po podatkih Statističnega urada RS 7176 prebivalcev. Z naraščanjem prebivalstva posledično narašča tudi število otrok, kar je spodbudno. Občina je zaradi premalo prostora v vrtcu leta 2013 odprla nov 12-oddelčni vrtec, ki ima vključno s podružnicami že skoraj 400 otrok.

Ker velike generacije otrok postopno prihajajo v šolo, so že leta 2016 začeli dejavnosti za širitev šole. Rekonstrukcija in prizidava šole je potekala v dveh fazah. Investicija obsega 1092,71 kvadratnih metrov novogradnje in 416,91 kvadratnih metrov adaptacije, ki je bila zahtevna, saj je bila potrebna obsežna statična sanacija objekta, na katerega je vezan nov prizidek.

V okviru prve faze od januarja do novembra 2018 je potekalo projektiranje, širitev in adaptacija kuhinje, jedilnice, zbornice in izveden nov službeni vhod v šolo. Prenovili so garderobe ob športni dvorani ter premestili in uredili zobno ordinacijo.

V drugi fazi, ki se je končala maja, so zgradili prizidek, s katerim so pridobili dodatnih šest velikih in dve mali učilnici ter še eno večjo v pritličju z vhodom od zunaj, štiri kabinete, servisne prostore, sanitarije v vsakem nadstropju, vhod za učence in zunanjo ureditev.

V šolskem letu 2019/2020 bo samo v matični šoli že 588 učencev, skupaj s podružnicami Golo, Iška vas in Tomišelj, pa bo Osnovna šola Ig imela predvidoma 719 učencev.

Vrednost celotnega projekta je dobrih 3,5 milijona evrov. Za prizidek ima občina že podpisano pogodbo z Eko skladom v višini 347.320 evrov, za gradnjo pa je najela kredit v višini 1,9 milijona evrov, 162.953 evrov pa bo pridobila od ministrstva za gospodarstvo, so sporočili z občine.

V kulturnem programu bodo sodelovali učenke in učenci.