c S

Na srečanju visokošolskih knjižnic o izzivih odprte znanosti

12.06.2019 13:39 Ljubljana, 12. junija (STA) - Na Fakulteti za družbene vede (FDV) gostijo srečanje knjižnic Univerze v Ljubljani pod naslovom Visokošolske knjižnice: primeri dobrih praks in novosti. Več kot 130 vabljenih razpravlja o temah, ki spreminjajo knjižnično informacijsko podporo na fakultetah. Najbolj aktualna tema za študijsko in znanstveno raziskovalno delo je odprta znanost.

Dosledno izpolnjevanje določil t. i. načrta S bo spremenilo značaj znanstvenega publiciranja, založniški ekosistem in dostop do znanstvenih izsledkov, so sporočili s FDV.

Odprta znanost postavlja visokošolske knjižnice pred nove izzive, zato je bil prvi sklop srečanja namenjen vlogi knjižničarjev pri načrtu S, slovenskemu vozlišču Research Data Alliance in konzorcijem za nabavo znanstvenih virov. Dotaknili so se tudi aktualnega vprašanja, kje je mogoče najti informacije o objavljanju v odprtem dostopu.

V drugem sklopu bodo knjižničarji spregovorili o prostorih visokošolskih knjižnic s posebnim poudarkom na pomenu fizičnega prostora v prihodnosti. Analizirali bodo rezultate anket študentov in študije uporabnikov, ki so poleg strokovnih standardov tudi osnova za načrtovanje razvoja.

V tretjem sklopu bodo predstavljene novosti in dobre prakse pri razvoju storitev visokošolskih knjižnic, ki izboljšujejo uporabniško izkušnjo različnih tipov uporabnikov.