c S

Na svetu za visoko šolstvo o pripravi novele zakona o visokem šolstvu

12.06.2019 07:22 Ljubljana, 11. junija (STA) - Svet vlade za visoko šolstvo se je danes sestal na svoji prvi seji v novem mandatu pod predsedovanjem Klavdije Kutnar. Člani so se seznanili z aktivnostmi priprave novele zakona o visokem šolstvu. Delovna skupina usklajuje posamezne dele zakona, za katerega si na ministrstvu želijo, da bi bil čim prej sprejet.

Kot je v izjavi za STA po seji povedal minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, pri noveli zakona o visokem šolstvu so začeli od tam, kjer je prejšnja vlada končala. "Vzeli smo zakonsko besedilo, ki je bilo do takrat pripravljeno, ga v enem letu nadgradili in ga danes na široko predstavili deležnikom v svetu za visoko šolstvo," je dejal.

Glavni cilj novele je po njegovih besedah jasna določitev definicije javne službe, vprašanje učnega jezika v visokem šolstvu, ureditev dinamike financiranja visokega šolstva in tudi učne obveznosti profesorjev itd. Poudaril je, da gre samo za popravke obstoječega zakona in ne za celoten nov zakon.

Kar zadeva nov zakon o visokem šolstvu, pa bo treba najprej - in to bo po njegovem mnenju naloga za naslednje leto ali več -, sprejeti novo nacionalno strategijo visokega šolstva oz. nacionalni program visokega šolstva.

"Treba bo pogledati od zadnjega nacionalnega programa, sprejetega leta 2011, vse tisto, kar je bilo uresničeno. Popravki sedanjega zakona so namreč nek dolg od programa iz preteklosti. Pripravili bomo nov nacionalni program visokega šolstva in na osnovi novega strateškega dokumenta tudi nov zakon o visokem šolstvu, kar sem svetu danes tudi predlagal," je pojasnil Pikalo.

Minister si želi, da bi bila novela zakona o visokem šolstvu čim prej sprejeta. Delovna skupina trenutno usklajuje posamezne dele novele in ko bodo rešitve usklajene, bodo nadaljevali s posveti v okviru sveta za visoko šolstvo. Nato bo na vrsti javna razprava in medresorsko usklajevanje. Pikalo si želi, da bi novelo sprejeli do novega leta zato, ker so nekatere rešitve, ki pestijo visoko šolstvo in bi bilo po njegovem prav, da se čim prej rešijo.