c S

Frana na mobilnike in tablice naložilo že več kot 3000 uporabnikov

11.06.2019 13:13 Ljubljana, 11. junija (STA) - Jezikovni portal Fran, kjer so zbrani splošni, etimološki, zgodovinski, terminološki in narečni slovarji, je že en teden dostopen tudi kot aplikacija. Kot so sporočili iz ZRC SAZU, pod okrilje katerega spada Fran, si je tega na mobilne telefone in tablice v skoraj tednu dni, odkar je na voljo, do danes zjutraj, preneslo že več kot 3000 uporabnikov.

Aplikacija, ki jo je na lastne stroške izdelalo podjetje DigiEd iz Žirovnice, deluje tako v operacijskem sistemu Android kot iOS. Po podatkih, ki jih je ZRC SAZU posredoval direktor podjetja DigiEd Žiga Fon, si je Frana v skoraj tednu dni, odkar je na voljo, do danes zjutraj preneslo že več kot 3000 uporabnikov, od tega 1190 za okolje iOS in 1920 za okolje Android.

Na ZRC SAZU si želijo še več uporabnikov aplikacije, ki so si je, kot je pred dnevi povedal urednik Frana Kozma Ahačič, želeli prav uporabniki spletnega portala sami. Utemeljitelj knjižne slovenščine Primož Trubar, katerega dan smo obeležili v soboto, bi si po njihovem prepričanju, če bi se utelesil v 21. stoletju, aplikacijo Fran prenesel na vse možne naprave. Trubar je bil namreč tudi sam zelo dovzeten za tehnološke novosti, navsezadnje je bil tisk s premičnimi črkami v 16. stoletju razmeroma nov izum.

"Izkoristite, kar vam ponuja napredek. Z enim klikom imate dostop do več kot 30 slovarjev," so zapisali na ZRC SAZU. Po mnenju Ahačiča, pobudnika vseslovenskega jezikovnega portala, ki je konec junija zabeležil že petdesetmilijonto poizvedbo, so slovarji primerni tudi za počitniško branje.