c S

Projekt Dajmo solidarnosti zagon! povezal več kot 680 mladih in 47 organizacij

07.06.2019 14:14 Ljubljana, 07. junija (STA) - Projekt Dajmo solidarnosti zagon! je v aprilu in maju na 12 regionalnih dogodkih po Sloveniji povezal več kot 680 mladih in 47 organizacij. Udeleženci so razmišljali o solidarnosti in jo z raznimi nalogami tudi prakticirali. Ugotavljali so, kateri so koraki do bolj solidarne družbe in promovirali možnosti v okviru Evropske solidarnostne enote.

Sklepni dogodek projekta je potekal danes v Ljubljani in je bil namenjen vzpostavljanju medsektorskega sodelovanje na področju solidarnosti. V uvodnem delu sta udeležence v imenu organizatorjev nagovorila direktorica Centra RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) Alenka Flander in direktor Zavoda za razvoj mobilnosti mladih (MOVIT) Uroš Skrinar.

"Spremeni sebe in spremeni svet, je ključni element solidarnosti," je poudarila Flandrova in opozorila, da se solidarnost, empatija in pomoč začnejo zelo zgodaj, že vrtcu. Skrinar pa se je zavzel za čim več medsektorskih projektov, ki bodo prispevali k sistemskim spremembam v odnosu do solidarnosti, "da bo v prihodnje sosedova krava zdrava".

Osrednji gost dogodka je bil minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. V nagovoru je opozoril, da je treba koncept solidarnosti prilagoditi novi globalni realnosti, ki jo živimo. Nacionalne skupnosti po njegovih besedah niso več okolja skupne usode, ampak je usoda postala globalna: "Solidarnost mora zato seči preko meja, vse do prihodnjih generacij, ki bodo prišle za nami."

Pikalo je poudaril pomen Evropske solidarnostne enote, ki je po njegovih besedah transnacionalni odgovor na vprašanje solidarnosti v sodobnem času, ki širi miselni koncept solidarnosti. Dejal je, da EU ni zgolj globalni akter na področju solidarnosti, temveč tudi globalni premišljevalec. Dodal je, da je solidarnost dolžnost do drugih in ne sme biti zgolj pomoč za preživetje.

Vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič pa je v nagovoru dejal, da je solidarnost prisotna v vseh aktivnostih EU, tako navznoter kot navzven: "Dejstvo je, da je EU daleč največji dajalec razvojne pomoči v svetu. Od 100 enot razvojne pomoči v svetu jo več kot 70 prihaja iz EU, okoli 20 iz ZDA, preostalih deset pa iz preostalega sveta."

Sicer je projekt Dajmo solidarnosti zagon! potekal v okviru programa Evropske solidarnostne enote, ki združuje mlade v gradnji bolj vključujoče, solidarne družbe, in ponuja možnosti za sodelovanje v solidarnostnih aktivnostih doma ali v tujini.