c S

Na Otlici bodo obeležili 150-letnico šolstva na Gori

07.06.2019 09:27 Ajdovščina, 07. junija (STA) - S slovesno prireditvijo bodo v osnovni šoli na Otlici danes obeležili 150-letnico šolstva na Gori, planoti nad Ajdovščino. Od nekdaj treh osnovnih šol je do današnjih dni ostala le ena, v njej pa je danes 61 šolarjev od prvega do devetega razreda ter manjši oddelek vrtca s 15 malčki, ki za varstvo otrok poskrbi le dvakrat na teden.

Šoli so nekoč poleg Otlice imeli še na Predmeji in Kovku, vendar so ju v prejšnjem stoletju zaradi premajhnega števila otrok zaprli.

"Po brskanju po zborniku Mati Gora, ki so ga izdali ob 400-letnici poselitve Gore, sem že leta 2015 opazil, da sega začetek šolstva na Gori v leto 1869. Predlagal sem učiteljskemu zboru, da bi bilo vredno leta 2019 obeležiti 150-letnico. Načeloma so se s to zamislijo kar strinjali, saj take obeležitve doslej še ni bilo," je za STA povedal ravnatelj Osnovne šole Otlica Aleksander Popit.

Na šoli so se odločili, da bodo pripravili slovesno prireditev, izdali zbornik o šolstvu na Gori in pripravili priložnostno razstavo.

"V teh 150 letih se je zgodilo marsikaj. Po prvotnem zagonu je šolstvo nekoliko nazadovalo med obema svetovnima vojnama, ko so zaradi priključitve Primorske k Italiji v šolah poučevali v italijanskem jeziku. Tisti časi so bili hudi za otroke, za domačine, šola pa je vseeno živela naprej," je o zgodovinskem ozadju povedal ravnatelj otliške šole.

Z odseljevanjem ljudi in iskanjem boljših priložnosti za delo v mestih so se začeli tudi kraji na Gori prazniti, posledično pa so bile vse bolj prazne tudi tamkajšnje šole. Posledično so se manjšale tudi generacije otrok, zato je od treh ostala le še ena šola z velikim šolskim okolišem.

"Zaradi takšnih in drugačnih razlogov nekaj otrok iz teh krajev sedaj obiskuje šolo v drugih šolskih okoliših, letos je takih otrok šest. Kakšnih večjih težav zaradi tega pri oblikovanju oddelkov nimamo. Zagotovo pa se nam pozna vsak otrok, vendar je to odvisno od tega," je še potožil Popit, ki z optimizmom pričakuje prihodnost, ko so generacije otrok spet nekoliko večje.

Pred leti so poskušali tudi šolo na Otlici zapreti ali jo preoblikovati v podružnico osnovne šole na Cola, vendar so z vztrajnostjo in "pravo gorjansko trmo" to preprečili. S prizidki so jo celo povečali in s telovadnico, knjižnico in računalniško učilnico ponudili otrokom možnosti dobrega razvoja v moderni in mirni šoli na podeželju.