c S

V veljavo stopila direktiva o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu

06.06.2019 14:38 Ljubljana, 06. junija (STA) - Direktiva o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, ki je bila dve leti jabolko spora, nato pa so jo države članice EU končno sprejele 15. aprila, je danes stopila v veljavo. Države imajo dve leti časa za prenos direktive v nacionalno zakonodajo.

Evropski komisar Günter Oettinger je ob začetku veljavnosti za nemško tiskovno agencijo dpa v Bruslju direktivi, ki je bila deležna številnih kritik, češ da bo omogočila cenzuro interneta, v bran povedal: "Na trgu se bo pokazalo, da so pravila poštena."

Za reformni sveženj je aprila glasovalo 19 držav, šest jih je bilo proti, tri so se vzdržale, med njimi Slovenija. Kot so tedaj pojasnili pri stalnem predstavništvu Slovenije pri EU, se je Slovenija vzdržala, ker ocenjuje, da zakonodajna rešitev oz. končni kompromis ne odraža interesov večine slovenskih deležnikov oz. uporabnikov v zadostni meri. Slovenija se je sicer vzdržala že na glasovanju o končnem predlogu direktive februarja.

Nestrinjanje z direktivo je marca pred glasovanjem v Evropskem parlamentu izzvalo tudi proteste po evropskih mestih, predvsem 13. (po novem 17. člen). V Ljubljani je protest potekal v organizaciji stranke Pirati. Ta je menila, da bi sprejetje direktive v Evropskem parlamentu "razdejalo internet, kot ga poznamo", kot neprimerna pa označila predvsem 11. (po novem 15.) in že omenjeni 13. člen.

Direktiva je del reforme avtorskega prava v EU, ki bi bila prilagojena digitalni dobi, v kateri glavni dostop do ustvarjalnega dela in novinarskih člankov predstavljajo ponudniki, ki omogočajo pretakanje glasbe s spleta, platforme z videom na zahtevo, agregatorji novic in plaftorme, ki uporabnikom spleta omogočajo nalaganje vsebin.

Z namenom, da bi spodbudila razvoj kreativnih industrij v Evropi, jo je Evropska komisija predlagala septembra 2016. Po več kot dveh letih dopolnjevanj in prilagajanj so Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija februarja letos dosegli načelno politično soglasje glede ureditve avtorskih pravic v času globalnih komunikacijskih omrežij, evropski poslanci pa so jo potrdili 26. marca.

Kot so ob sprejetju direktive zapisali v sporočilu za javnost Sveta EU, nova pravila zagotavljajo primerno zaščito avtorjev in umetnikov ter odpirajo nove možnosti za dostop in deljenje avtorsko zaščitenih vsebin po vsej EU.

Direktorica Inštituta za intelektualno lastnino Maja Bogataj Jančič je ob sprejetju direktive za STA povedala: "S kolegi pravniki domnevamo, da bo direktiva prinašala precej pravnih problemov, upam pa, da bo 11. člen prinesel tudi nadomestila novinarjem in končnim ustvarjalcem ter da bo 13. člen predstavljal mehanizem, da bodo vsaj nekateri ustvarjalci dobili nadomestila od Googla in podobnih platform."

Ob tem je opozorila, da bo na podlagi 13. člena zaradi potrebe po vzpostavitvi mehanizmov za nadzor in odstranjevanje vsebin s spleta izločenih več vsebin, kot jih avtorsko pravo sicer dovoljuje.